Nieuws
Al 10 jaar Vrijheidsmaaltijden in Amsterdam
Op 5 mei 2021 vieren we dat de Vrijheidsmaaltijd 10 jaar bestaat!
1 mei 2021 - door de redactie

Sinds 2012 gaan Amsterdammers op 5 mei samen aan tafel, op pleinen, in buurthuizen, bij mensen thuis, in theaters of met vijfhonderd mensen onder het Rijksmuseum. Overal ontmoeten zij elkaar, delen ze grote of kleine verhalen over hun vrijheid en koken en eten samen. Het vertrekpunt voor de Vrijheidsmaaltijd is het vieren van het einde van de Tweede Wereldoorlog, maar Vrijheidsmaaltijden gaan ook over hoe we vandaag de dag samenleven en de toekomst voor ons zien. 

Kijk ze nu eens, tijdens een van de ruim honderd Vrijheidsmaaltijden in de stad: allemaal aan één tafel, brood brekend, wijn drinkend én discussiërend over vrijheid (...) de Vrijheidsmaaltijd is een nieuwe traditie
— Het Parool

10 jaar Vrijheidsmaaltijd in cijfers

De afgelopen tien jaar hebben er circa duizend Vrijheidsmaaltijden plaatsgevonden. Honderdduizend Amsterdammers schoven bij elkaar aan tafel. Zet al die Amsterdammers bij elkaar aan tafel en je hebt een tafel van vijftig kilometer, van Amsterdam tot Utrecht!

Vrijheidsmaaltijd aan het IJ, door Jurgen Koopmanschap

Een greep uit 1.000 Vrijheidsmaaltijden

  • Vrijheidsmaaltijd aan het IJ. In 2015 deelden duizend Amsterdammers de maaltijd aan een lange tafel op de IJ oever, van de pont tot aan EYE. Je gerecht was je toegangsbewijs en tijdens de maaltijd trok er een stoet aan kunstenaars langs (en over) de tafel.
  • Vrijheidsmaaltijd in Detentiecentrum Schiphol in 2012. Een ongemakkelijke en tegelijk belangrijke maaltijd, en de toenmalige Staatssecretaris moest persoonlijk toestemming geven, maar op 5 mei werd er aan mensen zonder papieren een maaltijd geserveerd. Ook om het punt te maken dat onze vrije samenleving voor heel veel mensen niet toegankelijk is.
  • Vrijheidsmaaltijd onder de bogen van het Rijksmuseum in 2018. Onvergetelijke maaltijd, gekookt door Samuel Levie en Joris Bijdendijk in samenwerking met het Amsterdams 4 en 5 mei comité. Vijfhonderd Amsterdammers zaten aan tafel omdat zij door anderen waren voorgedragen vanwege hun bijzondere inzet voor de stad Amsterdam.
  • Daklozen Vrijheidsmaaltijd. Al 10 jaar organiseert Het Daklozen Aktie Komité Amsterdam een Vrijheidsmaaltijd speciaal voor de dak- en thuislozen. Met als hoogtepunt het jaar dat burgemeester Van der Laan aanschoof en de afwas deed, om daarna plaats te nemen naast de koning bij het Concert op de Amstel.

 

Vrijheidsmaaltijd onder de bogen van het Rijks, door Mascha Jansen

Vrijheidsmaaltijdsoep 2021

Dit lustrumjaar vieren we niet met z’n allen aan tafel, maar wel met de Vrijheidsmaaltijdsoep van Yvette van Boven. Deze soep wordt door ruim 90 Vrijheidsmaaltijdorganisatoren uitgedeeld aan de stad. Eet de soep en kijk de live uitzending vanuit Pakhuis de Zwijger tussen 17.00 en 20.00 uur. Zo vieren we toch nog – samen – de vrijheid!

Website by HOAX Amsterdam