Theater
Archief
Gesprek Voor de Dam
3 MEI 2022
20:00
De Balie
Let op! Dit event is al verstreken.
Hoe gaan we in Nederland met ons verleden om? Wat zegt dat over ons zelfbeeld? En hoe leer je eigenlijk van het verleden?

Degenen die niets leren van de geschiedenis zijn gedoemd deze te herhalen, een uitspraak die vaak herhaald wordt en aan velen is toegeschreven. Zijn we in dit land slecht in het verleden onder ogen komen? Op de vooravond van Dodenherdenking voeren wij het Gesprek voor de Dam.

Lang heerste hier de mythe dat tijdens De Tweede Wereldoorlog iedereen in het verzet zat, terwijl Joodse Nederlanders toen ze na de oorlog terugkwamen uit de kampen de grootste moeite hadden met het terugkrijgen van huis of bezit. Het slavernijverleden werd lange tijd weggedaan als slechts ‘een zwarte bladzijde’ en pas sinds korte tijd komt het zelfonderzoek naar het Nederlandse geweld tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog op gang. Hoe gaan we in Nederland met ons verleden om? Wat zegt dat over ons zelfbeeld? Zijn emoties als schuld en schaamte noodzakelijk om überhaupt iets te kunnen leren van het verleden? Aan de vooravond van de Nationale Dodenherdenking gaan wij over deze vragen in gesprek met hoogleraren Annelien de Dijn en Remieg Aerts, en publicist Ronit Palache.

Traditie

Elk jaar organiseert De Balie in samenwerking met Theater Na de Dam op 3 mei Gesprek Voor de Dam. Op deze avond gaan we met gasten en publiek in gesprek over wat de herdenking in deze tijd betekent en waar het nog te weinig over gaat.

Programmamaker: Veronica Baas
Moderator: Ianthe Mosselman
In samenwerking met: Theater Na de Dam
Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds.

Gesprek Voor de Dam
3 MEI 2022
20:00
De Balie
Kleine-Gartmanplantsoen 10
Amsterdam
Onderdeel van Theater Na de Dam Kaarten: €11.50
Website by HOAX Amsterdam