Herdenkingsdienst voor de slachtoffers die aan het begin van de oorlog lid waren van de verzetsgroep Het Nederlands Oranjeleger. De groep, die bestond uit 26 man, had zich vier doelen gesteld:
– het saboteren ten nadele van de Duitsers;
– het organiseren van politiediensten bij een eventuele landing van de geallieerden;
– het aanleggen van wapenvoorraden;
– het beschermen van de kerk en haar geestelijken.
Helaas is de groep binnen een jaar na de oprichting (voorjaar 1941) door verraad opgerold en verdeeld over verschillende concentratiekampen, waar het merendeel van de leden door marteling en ontbering is omgekomen. Slechts 10 keerden levend terug.
In Buchenwald bestond een ondergrondse kerk. Ondanks de verschrikkingen waren de gevangenen diep gelovig. De in het kamp gebruikte altaardoekjes en andere religieuze voorwerpen zijn door de overlevenden na de oorlog meegenomen en geplaatst in een van de altaren van de kerk, opdat deze waardevolle herinneringen , zoals kleding, dagboeken, religieuze voorwerpen, bidprentjes, gesmokkelde briefjes enz. op een goede en op de juiste plaats bewaard kunnen worden.
Sinds 2024 hangt er ook een klein monument aan de kerkmuur buiten en hangen de foto’s van de leden van de verzetsgroep in de kerk.