‘Daar waar we verschillen toont zich de menselijkheid‘
Het Amsterdams 4 en 5 mei comité heeft creatief producent Eefje Blankevoort (Prospektor) en regisseuse Sanne Rovers gevraagd een korte, bevragende film te maken over de kunst van het samenleven in Amsterdam, tegen de onverschilligheid. Het resultaat is een poëtisch strijdlied voor een dappere stad. Een vervolg op de film Tot We Allemaal Vrij zijn uit 2022.
Veel Amsterdammers voelen zich deze tijden bang, boos of machteloos. Over wat er in de wereld gebeurt, over hoe mede-Amsterdammers tegen elkaar uitgespeeld worden. Tegelijkertijd is er ook veel weerbaarheid in de stad; Amsterdammers die elkaar, ondanks verschillen van mening of levenswandel, met empathie benaderen. Die naar elkaar omkijken en weigeren de ander als vijand te zien. Deze film toont vijf markante Amsterdammers die daar ieder op hun eigen manier pogingen toe doen: Shari Jae Ebere, Sarah van Sonsbeeck, Abdelkader Benali, Paul Willemse en Benjamin Caton. Met spoken word van Benjamin Fro, Jelena Kostić (choreografie), Pat Stewart (muziek en sounddesign) en Noëmie Wagner (dans).
Iedereen is uitgenodigd de film te vertonen of te delen via je eigen kanalen.
De film Tegen de onverschilligheid is ontwikkeld in het licht van de missie van het Amsterdams 4 en 5 mei comité:
Herinner je het buitengewone Tweede Wereldoorlog verleden van onze stad, in het belang van onze gedeelde toekomst. Vier de vrijheid die we sinds 1945 delen, wees solidair met diegenen die nog niet vrij zijn, en blijf je oefenen in de kunst van het samenleven.
Voor de film zijn vijf Amsterdammers geïnterviewd:
Shari Jae Ebere
Sarah van Sonsbeeck
Abdelkader Benali
Paul Willemse
Benjamin Caton