Nieuws
Ahmed el Mesri (62) uit de korte film ‘Tot we allemaal vrij zijn’
Ahmed vertelt over zijn oorlog met het leven en werk bij Assadaaka Community.
26 februari 2022 - door de redactie

Ahmed (62) is voorzitter van de herdenking in zijn buurt en maatschappelijke organisatie Assadaaka Community. Ahmed die zelf een oorlog heeft meegemaakt, weet hoe belangrijk het is om te herdenken. Hij vindt het belangrijk om bij dat herdenken vooral de saamhorigheid centraal te stellen en vindt dat wij lief voor elkaar moeten zijn.

De bedoeling van 4 mei is dat mensen zich om elkaar gaan bekommeren. Dat mensen omkijken naar anderen die het moeilijk hebben. Ik herdenk dan alle oorlog en denk ook aan mijn eigen verleden, want ik ben een ervaringsdeskundigeen ik heb dingen meegemaakt die ik niemand anders toewens. Mijn oorlog is eigenlijk alle oorlogen wat een mens mee te maken heeft. Als voorzitter van Assadaaka Community heb ik veel te maken met oorlogsslachtoffers. Daarnaast heb ik te maken gehad met de oorlog van het leven, ik ben namelijk door een auto ongeval in een rolstoel terecht gekomen. Een proces dat je voor niemand wenst. Dat is een beetje mijn oorlog in een notendop.

Ik denk ook dat iedereen dat doet op 4 mei, al staat de Tweede Oorlog op die dag centraal. Want de Tweede Wereldoorlog is een voorbeeld van het leed dat mensen is aangedaan. Leed dat wij nooit meer willen herhalen. Daarom geven wij dat stukje geschiedenis de komende generaties door, zodat wij blijven nadenken over wat oorlog doet en waarom wij ervoor op moeten passen.

Ik zie Nederland eigenlijk als een kleine stad op deze planeet, waarin we naar elkaar om moeten kijken. Aan versnippering hebben we in die stad niets: Wie aan jou komt, komt aan mij. En daarin moeten wij vooraan staan in deze tijd en moeten wij lief voor elkaar zijn. Op 4 mei herdenken wij alles wat een mens pijn doet en waarom het belangrijk is dat dit voorkomen wordt.

Zowel 4 als 5 mei staan voor mij dan ook voor verbondenheid en naar elkaar omkijken. Dat het er niet toe doet wie je bent of wat je gelooft, maar dat je onderdeel bent van Nederland, waarin wij met elkaar een goed leven proberen op te bouwen.

Tot we allemaal vrij zijn

Ahmed is te zien in de korte film ‘Tot we allemaal vrij zijn’. Hier kun je meer over de film lezen en hem zelf bekijken.

Website by HOAX Amsterdam