De Nieuwe Mens
In deze roadmovie door de stad spreken en dichten artiesten en performers over idealen als gelijkwaardigheid en over de veerkracht van de mens in crisistijd.

Amsterdams Bevrijdingsfestival dit jaar roadmovie langs idealen

De kijker ontmoet Spinvis, Nana Adjoa, Hannah Hoekstra, Adbelkader Benali, Yung Nnelg, De Witte Kunst en Shishani. Marjolijn van Heemstra leidt de kijker bij deze roadtrip langs locaties als de A’DAM Toren, het Olympisch Stadion, de GVB-pont naar de NDSM-werf en het dak van Heesterveld Creative Community.

>> De Nieuwe Mens gemist? De uitzending is hier terug te bekijken <<
De Nieuwe Mens is een ode aan ons eindeloze streven naar het goede. Een ode aan al onze pogingen - groot en klein - om een betere versie te worden van onszelf. De Nieuwe Mens is een reis langs mensen die zich oefenen in de kunst van het bevrijden, door een stad die naast de wonden van de Tweede Wereldoorlog ook de sporen van onze idealen kent; onze successen, mislukkingen, ons proberen.
— Marjolijn van Heemstra

Achtergrond De Nieuwe Mens

5 mei is de verjaardag van een ideaal. Na de Tweede Wereldoorlog leefde de belofte dat de mens zichzelf opnieuw zou kunnen uitvinden. Na Auschwitz was een nieuwe mens nodig. In die jaren na 1945 droomden mensen over een radicale gelijkwaardigheid. De artiesten in De Nieuwe Mens reageren en spreken over dat ideaal, en maken statements die ons aan elkaar kunnen verbinden.

De Nieuwe Mens

De Nieuwe Mens is het alternatief van het Amsterdamse Bevrijdingsfestival en een initiatief van het Amsterdams 4 en 5 mei comité, in samenwerking met Into The Great Wide Open, Theater Na de Dam, Vrijheidscolleges en NTR en met dank aan vfonds, Sena en het Nationaal Comité 4 en 5 mei. www.4en5meiamsterdam.nl

Website by HOAX Amsterdam