Nieuws
Deze 4 en 5 mei zullen we niet snel vergeten
Het was een lustrumherdenking en -viering die in zekere zin niet plaats vond, maar wel gebeurde.
6 mei 2020 - door de redactie

Het is 6 mei. We kijken terug op een in alle opzichten bijzondere 4 en 5 mei. Het was een lustrumherdenking en -viering die in zekere zin niet plaats vond, maar wel gebeurde. We luisterden en keken naar de meest indrukwekkende verhalen en beelden, maar konden elkaar niet ontmoeten, konden de stilte en onze gedachten niet delen.

Foto: Sjoerd Derine

Terwijl het fundament van de 4 en 5 mei rituelen nu juist samenkomen is: je in verbondenheid met anderen omdraaien naar de geschiedenis, om van daaruit weer samen vooruit te kijken, naar het land waarin we willen leven en de mensen die we willen zijn. We hebben moeten berusten in deze onwerkelijke situatie.

Tegelijkertijd zagen we bij zovelen een ongelofelijke lenigheid en creativiteit, om toch betekenis te geven, om toch in verbinding te geraken – om ons toch te verhouden tot verleden en toekomst. Het was een editie waarin oude en nieuwe vormen naast elkaar stonden.

Een Dodenherdenking waarbij we niet naar onze monumenten en pleinen konden, maar waarbij velen toch even langs ‘hun’ plek gingen, voor een blik, of een bloem. Waarbij een heel monument naar Pampus verhuisde. Waarbij de jongeren van Theater na de Dam op de pont en vele andere plekken alsnog een voorstelling brachten, op diverse indringende creatieve manieren. Waarbij je digitaal kon aanbellen bij een aantal Open Joodse Huizen. Waar we in drie weken tijd de grootste vrijheidsmaaltijd ooit hebben weten te organiseren. Waarbij Het Parool de indrukwekkende fotoserie ‘Gaten in de stad’ publiceerde.

Waarin de koning werkelijk koning was

Waarin Arnon Grunberg in een lege Nieuwe Kerk een historische, compromisloze lezing gaf. Waarin de koning werkelijk koning was. Waarin we ontdekten dat we een lokaal programma konden maken in Zoom, waaraan mensen vanuit andere continenten konden deelnemen. Waarin we het Snotneusje een aubade konden laten brengen op een lege Dam, 75 jaar nadat dit orgel op die plek ook al de Bevrijding kleur gaf.

We bedanken jullie allemaal en zijn enorm trots op iedereen die zich zo enorm heeft ingezet deze twee dagen.

Hartelijke groet,

Job Cohen
Joost Janmaat
Thijs Middeldorp

Website by HOAX Amsterdam