Nieuws
Draaiorgel Het Snotneusje gerestaureerd
Het door een Duitse mitrailleur verwoeste orgeltje is terug in zijn originele staat
5 mei 2020 - door de redactie

Na 75 jaar speelde draaiorgel Het Snotneusje dinsdagochtend weer op de Dam. Het draaiorgel waarachter Amsterdammers dekking zochten toen op 7 mei 1945 een Duitse mitrailleur op de Dam om zich heen schoot, is geheel gerestaureerd.

Draaiorgel Het Snotneusje - © foto ANP

Het Amsterdam Museum heeft het uit 1938 stammende orgeltje helemaal teruggebracht in de staat waarin het verkeerde in 1945. Het museum heeft Het Snotneusje in 1992 aangekocht. Na de oorlog was het nog jaren in gebruik als draaiorgel, maar uitgebreid en groter gemaakt.

Vanmorgen rolde het museum Het Snotneusje via de uitgestorven Kalverstraat naar de Dam. Daar speelde het orgeltje het Wilhelmus, We’ll meet again van Vera Lynn en Aan de Amsterdamse grachten, maar ook feestmuziek uit 1945.

Toen Duitse militairen op 7 mei 1945 de feestende menigte op de Dam onder vuur nam vanaf de Groote Club dook een deel weg achter het orgeltje. Na de kogelregen waren er minstens 32 Nederlandse doden. Het orgeltje werd drie keer geraakt door een kogel. Twee kogelgaten zijn gerepareerd, maar een derde kogelgat is nog altijd te zien aan de achterkant van Het Snotneusje.

Directeur Judikje Kiers van het Amsterdam Museum is blij dat het museum op deze manier toch kan stilstaan bij de bevrijding vandaag 75 jaar geleden. Vanwege de coronamaatregelen is het museum sinds maart gesloten, maar het museum heeft al die tijd de hoop gehouden dat Het Snotneusje voor een keer terug kon naar de Dam. “We hebben toen meteen gezegd: als het ook maar enigszins kan, moet dit gewoon doorgaan.”

Website by HOAX Amsterdam