Herdenken
Archief
Brieven uit het plafond
4 MEI 2019
15:00 — 16:00
Vrolikstraat 198-2
Let op! Dit event is al verstreken.

Bij de afbraak van het woonhuis van de familie Slier, in 1997, vielen twee bundels van in totaal drieëntachtig brieven en telegrammen van Flip aan zijn ouders uit het plafond. De aannemer bracht ze vervolgens naar het NIOD (instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies) waar ze in handen kwamen van journaliste Elma Verhey. Zij schreef er vervolgens het boek Tot ziens in vrij Mokum (Minerva 1999) over.

Dit verhaal wordt verteld op zaterdag 4 mei om 15.00 uur.

Philip (Flip) Slier (1923) woonde met zijn ouders iets verderop aan de Vrolikstraat op nummer 128-III. In 1942 werd de jongeman opgeroepen naar het werkkamp ‘Molengoot’ bij Hardenberg te gaan. Deze joodse werkkampen waren een soort ‘tussenstation’ voordat ze joden naar Duitse concentratiekampen brachten.

Slier zat tussen april en oktober 1942 in Molengoot en schreef in die tijd tientallen brieven, kaartjes en telegrammen naar zijn ouders in Amsterdam. De brieven geven een beeld van het werk in de concentratiekampen en de hoop op een betere toekomst.

Flip Slier besloot te vluchten op de dag voordat het Molengoot opgedoekt werd en de mensen naar Westerbork werden overgebracht. Hij dook onder en probeerde naar Zwitserland te vluchten. Zonder succes want hij werd gepakt en net als zijn ouders in het vernietigingskamp Sobibor vergast.

Elma Verhey
Toen de brieven in 1997 werden gevonden en ze naar het NIOD waren gebracht, kwamen ze in handen van journaliste Elma Verhey. Samen met Elma had de redactie van Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet het plan om dit jaar het verhaal van Flip Slier te vertellen. Helaas overleed Elma Verhey eerder dit jaar plotseling. Elma was het type journalist dat zich als een pitbull in een onderwerp vastbeet.

Ze werkte jarenlang voor Vrij Nederland waarvoor ze een groot aantal legendarische reportages schreef. Het lot van het ‘oude volk’ in de Tweede Wereldoorlog en de nasleep daarvan heeft altijd haar bijzondere interesse gehad. Behalve het boek over Flip Slier deed ze ook uitgebreid onderzoek naar hoe het de onderduikkinderen na de oorlog verging. Ze schreef daarover de boeken Om het Joodse kind (1991) en Kind van de rekening / het rechtsherstel van de joodse oorlogswezen 1944-2004 (2005).

Behalve een monument voor Flip Slier staan we vandaag ook stil bij het werk van Elma Verhey.

Journalist Michiel Hulshof werkte veel samen met Elma Verhey. Hij interviewt Maarten van der Schaaf wiens grootvader een goede vriend van Flip Slier was.

foto: Het boek waarin de brieven van Flip Slier gebundeld zijn. Foto Joods Monument.
Thema's
Werkkamp
Brieven uit het plafond
4 MEI 2019
15:00 — 16:00
Vrolikstraat 198-2
Vrolikstraat 198-2
Amsterdam
Onderdeel van Open Joodse Huizen & Huizen van Verzet
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam