Herdenken
Archief
De dansstudio van Florrie
4 MEI 2019
16:00 — 17:00
Plantage Muidergracht 5
Let op! Dit event is al verstreken.

De Joodse Flora Rodrigues was een controversiële choreografe die haar leven lang dans met politiek verbond, ook als dit haar dans-loopbaan in de weg stond.

Dit verhaal wordt verteld op zaterdag 4 mei om 16.00 uur.

Flora, die bekend werd onder haar artiestennaam Florrie Rodrigo, maakte furore in de jaren ’20 en ’30 als danseres. Ze was een veelbesproken choreografe. Niet alleen vanwege haar moderne dansstukken, maar vooral vanwege het feit dat haar werk doorspekt was met politiek. Haar ballet ‘De Schepelingen’ uit 1933 werd zelfs verboden.Dat Florrie ervoor koos haar politieke voorkeuren tot uiting te laten komen in haar dansstukken werd haar zeker niet altijd in dank afgenomen. Na de uitvoering van het antifascistische ballet Vreemd Land in 1936 raakte ze veel van haar leerlingen kwijt. De dansschool die ze in 1928 op Plantage Muidergracht 5 opende moest zijn deuren sluiten.

Florrie overleefde de oorlog door onder te duiken in haar eigen huis. Joost Groeneboer, hoofdredacteur van Dans Magazine, deed onderzoek naar Florrie en vertelt haar bijzondere verhaal in haar oude dansstudio aan Plantage Muidergracht 5.

Het verhaal van Florrie wordt ook verteld op zaterdag 4 mei om 11.00 uur, op haar onderduikadres op de Geulstraat 15-2. Dat programma vind je hier.

foto: Florrie Rodrigo op de cover van Cinema & Theater in 1924
foto: De Dansschool
De dansstudio van Florrie
4 MEI 2019
16:00 — 17:00
Plantage Muidergracht 5
Plantage Muidergracht 5
Amsterdam
Onderdeel van Open Joodse Huizen & Huizen van Verzet
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam