Herdenken
Archief
Een roeiende verzetsheld
4 MEI 2018
11:00
Jan Vroegopsingel 4
Let op! Dit event is al verstreken.
Tobias Biallosterski wist naar Engeland te komen en werd geheim agent.

Tobias Biallosterski was een verdienstelijk roeier bij Poseidon. Bij het uitbreken van de oorlog was hij negentien jaar en besloot hij vrijwel meteen in het verzet te gaan. Hij hielp geallieerde piloten, joodse onderduikers en de illegale pers. Op 8 oktober 1943 vertrok hij naar Engeland, waar hij werd opgeleid tot geheim agent.

Dit verhaal wordt om 11.00 uur verteld

Roeivereniging Poseidon werd in 1907 opgericht omdat joden niet welkom waren bij andere roeiverenigingen. In de statuten staat dat niemand op grond van ras, godsdienst of geslacht geweigerd mag worden, dus ook niet-joden mochten lid worden.

Op 11 juni 1941 werden in het gebouw van Poseidon aan de Amstel twaalf joodse leden opgepakt tijdens een grote razzia. Het was een vergelding voor de bomaanslag op een Duitse officierswoning aan de Bernard Zweerskade. De twaalf Poseidonleden werden met 300 andere mannen via Kamp Schoorl naar Mauthausen gestuurd waar zij werden vermoord. Uiteindelijk keerde tachtig procent Poseidon-leden na de oorlog niet terug.

Verenigingshistoricus Ab Stokvis en onderzoeker Willem Mugge vertellen over de geschiedenis van Poseidon en het dramatische verhaal van Tobias Biallosterski.

foto: Tobias Biallosterski en Wim Biallosterski met Meijer van Moppes (voorzitter Poseidon) sturend
foto: Tobias Biallosterski links met broer Wim rechts sturend
foto: Het oude gebouw aan de Amstel t.h.v. de Grensstraat rond 1920
foto: Bloemencorso 1937
Thema's
Verzetsheld
Een roeiende verzetsheld
4 MEI 2018
11:00
Jan Vroegopsingel 4
Jan Vroegopsingel 4
Amsterdam
Onderdeel van Huizen van Verzet
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam