Oorlog op de Dam
De Koninklijke Industrieele Groote Club
5 MEI 2022
11:00 — 16:00
Koninklijke Industrieele Groote Club
De familie Van Hall, Iman van den Bosch, Jan Herman Meijer en Carien van Beek vertellen

Dankzij de film Bankier van het Verzet (2018) is sinds een paar jaar voor het eerst aandacht voor de grootste bankfraude in de Nederlandse geschiedenis. Toch weten we nog weinig van de leden van het zogenoemde Nationaal Steunfonds (NSF) achter deze operatie. In het voormalige kantoor van de NSF in de Koninklijke Industrieele Groote Club worden de verhalen over de leden van het NSF door hun familieleden vanuit verschillende perspectieven verteld. 

Trailer Bankier van het Verzet (2018)

Programma

11:00 uur Familie van Hall

De kleindochters Van Hall vertellen het verhaal van hun grootvader Walraven van Hall die samen met zijn broer verantwoordelijk was voor de grootste bankfraude in de Nederlandse geschiedenis. Onder de schuilnaam Van Tuyl gaf hij leiding aan de NSF en zorgde dat het verzet van geld werd voorzien. Eind januari 1945 werd hij verraden, door de Duitsers gearresteerd en twee weken later gefusilleerd. 

 

12:00 uur Iman van den Bosch

Verzetsman Iman Jacob van den Bosch was leider van het NSF en werkte daarbij nauw samen met Walraven van Hall. Onder de schuilnaam Pa van den Berg was hij vanuit Groningen de NSF-leider van Noord Nederland. Op 18 oktober 1944 werd hij opgepakt door de SD en tien dagen later werd hij in kamp Westerbork gefusilleerd. Hij zou zich daarbij nog hebben omgedraaid en hebben geroepen “Leve de Koningin!” Op 5 mei 2022 vertelt kleinzoon Iman van den Bosch (naar hem vernoemd) het vergeten verhaal van zijn grootvader en de NSF.

 

13:00 uur Jan Herman Meijer

Hanneke Ippisch-Eikema was vanaf haar achttiende koerierster voor Walraven van Hall, en bracht onder de schuilnaam Ellie miljoenen guldens door het hele land om zo het verzet van geld te voorzien. Op 27 januari 1945 werd ze samen met Van Hall gearresteerd. Ze bleef vastzitten tot de bevrijding, maar toen was de oorlog niet voorbij. Op 7 mei maakte ze de traumatische schietpartij op de Dam mee, toen ze aanwezig was in gebouw Industria. In de jaren ‘50 emigreerde ze naar Amerika, waar ze de rest van haar leven bleef wonen. Het verhaal van Hanneke wordt op 5 mei verteld door haar neef Jan Herman Meijer in de Koninklijke Industrieele Groote Club.

 

15:00 uur Carien van Beek

Lang na de dood van haar vader ontdekte Carien van Beek dat hij als vrijwilliger aan het oostfront vocht, terwijl hij ook mee deed aan de Februaristaking en ‘s nachts de bordjes ‘Verboden voor Joden’ weghaalde. Als lid van de Industrieele Groote Club vertelt Carien daar over de zoektocht naar haar vader en haar boek Verzet en SS: het verzwegen verleden van een vader.

 

 

Hanneke Ippisch-Eikema
Iman Jacob van den Bosch
Illegaal gedrukte schatkistpromesse. Bron: Beeldbank WO2 – NIOD
De Koninklijke Industrieele Groote Club
5 MEI 2022
11:00 — 16:00
Koninklijke Industrieele Groote Club
Dam 27
Amsterdam
Onderdeel van Oorlog op de Dam
Website by HOAX Amsterdam