Herdenken
Archief
De levensmiddelenwinkel van de familie Cohen
4 MEI 2019
16:00 — 17:00
Staalstraat 3
Let op! Dit event is al verstreken.

Selma Leydesdorff vertelt het verhaal van Rob Cohen (1926-2018). Zij interviewde hem voor het project ‘Late gevolgen van Sobibor. Interviews met nabestaanden en overlevenden.’

Dit verhaal wordt verteld op zaterdag 4 mei om 16.00 uur.

De ouders van Rob Cohen hadden een levensmiddelenwinkel in de Staalstraat op nummer 3, een winkel die vergelijkbaar was met een supermarkt van nu. Het gezin van Rob bestond uit vier mensen: vader Abraham Cohen, moeder Mietje Cohen-Ancona en twee zonen, Freddy en Rob. Selma vertelt over het leven van het gezin, hun werk, hun joodse geloof en over de buurt.

In de crisis-jaren werd de Joodse bevolking harder getroffen dan andere groepen en ook de vaste klanten van de familie Cohen hadden steeds minder om te besteden. Veel panden in de buurt werden gesaneerd, ook in de Staalstraat. Het lukte vader Cohen om de winkel te redden tot er in 1941 een Verwalter werd aangesteld, een zeer onaangename man. Rob’s ouders mochten per direct niet meer bij de kassa. Het gezin werd in 1942 gedeporteerd en verdween uit de Staalstraat. Selma vertelt over hun lot.

Selma Leydesdorff (Jakarta, 1949) is historicus en vooral bekend door haar baanbrekende werk in de Oral History, het schrijven van geschiedenis op basis van mondelinge verhalen. Ze deed onder meer onderzoek naar de watersnoodramp van 1953 en naar het joodse leven in Amsterdam voor de Tweede Wereldoorlog. Het project ‘Late gevolgen van Sobibor’ bevat 31 interviews met zowel nabestaanden van mensen die in Sobibor zijn vermoord als met Nederlandse, Poolse, Oekraïense en Russische overlevenden van de opstand in Sobibor (14 oktober 1943).

foto: Rob Cohen (1926-2018)
foto: De levensmiddelenwinkel, Staalstraat 3.
De levensmiddelenwinkel van de familie Cohen
4 MEI 2019
16:00 — 17:00
Staalstraat 3
Staalstraat 3
Amsterdam
Onderdeel van Open Joodse Huizen & Huizen van Verzet
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam