Vrijheidsmaaltijd
De Nederlandse Koopvaardij in Oorlog en Verzet
5 MEI 2023
18:30
Koninklijke Industrieele Groote Club
Diner en lezing bij de Koninklijke Industrieele Groote Club.

De Koninklijke IGC organiseert voor de tiende keer een Vrijheidsmaaltijd, deze staat dit jaar in het teken van de Nederlandse Koopvaardij in Oorlog en Verzet. Erwin van Loo van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie, historicus Wim de Bell en Iman van den Bosch, secretaris ‘Stichting Gedenkteken Zeemanspot en Nationaal Steunfonds (NSF) & bestuurslid Koninklijke College Zeemanshoop, komende deze avond aan het woord.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde de Nederlandse koopvaardij een cruciale rol bij het transport van troepen en materieel; de inzet van de koopvaardij was zonder twijfel de belangrijkste Nederlandse bijdrage aan de geallieerde eindoverwinning. De prijs daarvan was hoog: tijdens de jarenlange en wereldwijde inzet kwamen circa 3.400 zeelieden om en werd de koopvaardijvloot meer dan gehalveerd. Maar de gevolgen van deze inzet waren  nog veel verstrekkender: dZeemanspot was een verzetsorganisatie die gedurende de bezetting financiële steun verleende aan de families van buitengaats verkerende Nederlandse zeelieden. Deze organisatie is van cruciaal belang geweest bij de oprichting van het zogenaamde “Landrottenfonds”, later het Nationaal Steun Fondsdat ook wel als de bank van het verzet wordt gezien. De drie sprekers zullen, tussen de gangen van het diner door, ieder een apart gedeelte belichten van dit belangrijke stuk oorlogs- en verzetsgeschiedenis.

Om 18.30 uur word je ontvangen met een welkomstdrankje. Het diner en de voordrachten vinden aansluitend plaats.

Kosten van de maaltijd zijn €55,- inclusief welkomstdrankje, driegangendiner, twee drankjes tijdens de maaltijd, tafelwater en koffie of thee. 

Meld je aan via clubinfo@igc.nl.

De Nederlandse Koopvaardij in Oorlog en Verzet
5 MEI 2023
18:30
Koninklijke Industrieele Groote Club
Dam 27
Amsterdam
Onderdeel van Vrijheidsmaaltijden Kaarten: €55.00
Georganiseerd door
Koninklijke Industrieele Groote Club
Telefoon: 0206242220
Website by HOAX Amsterdam