Vrijheidsmaaltijd
Archief
De Transvaalbuurt in de Tweede Wereldoorlog IS VOLGEBOEKT
5 MEI 2018
10:30 — 13:00
Krugerplein
Let op! Dit event is al verstreken.
Intieme verhalen over de jeugd van een Joodse dichter/violist en een Joodse bakker

Kom in de Krugerkamer luisteren naar vier intieme verhalen over het leven in de Transvaalbuurt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Twee hoofdpersonen staan centraal: de 96-jarige Joodse dichter en violist Maurice Ferares en de Joodse bakker Meijer Verdooner. Onder leiding van filmmaakster Marjolijn Heijnen vertelt schrijver Frits Slicht verhalen over hun leven in de Transvaalbuurt en worden twee unieke filmportretten vertoond.

Je kon een speld horen vallen toen vorig jaar ruim 30 mensen ademloos luisterden naar de verhalen in de intieme huiskamer van de Krugerkamer. Er waren bezoekers van heinde en ver, op zoek naar verhalen van familieleden die voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Transvaalbuurt woonden.

Aangestoken door dit succes organiseert de Krugerkamer dit jaar opnieuw een Vrijheidsmaaltijd met bijzondere verhalen, in samenwerking met Marjolijn Heijnen en Frits Slicht.

Marjolijn Heijnen is filmmaakster en betrokken bij het onderwijsproject ‘Oorlog in mijn Buurt’.

Frits Slicht is chroniqueur en schrijver van het boek “Verteld om nooit te vergeten” – Herinneringen aan de Joodse bewoners van Amsterdam Oost/Transvaalbuurt 1925-1945.

Kom kijken en luisteren naar verhalen, gedichten en films van en over de 96-jarige Joodse dichter en violist Maurice Ferares en de Joodse bakker Dave Verdooner, zoon van de destijds vermaarde bakker Meijer Verdooner (overleden in 2008). Beiden hebben hun jeugd doorgebracht in de Transvaalbuurt. Onder leiding van gespreksleider Marjolijn Heijnen vertelt Frits Slicht verhalen over hun leven in de Transvaalbuurt. Daarna worden twee unieke filmportretten van Ferares en Verdooner vertoond.

De Vrijheidsmaaltijd wordt daarnaast bijgewoond door familieleden die vertellen over de oorlogservaringen van hun familie, zoals Jan Swagerman en Peter Kropveld wiens vader resp. tante ten tijde van de oorlog in de Transvaalbuurt woonden.

Programma

10:30  Inloop met koffie.
11:00  Film over Maurice Ferares, de 96-jarige Joodse dichter, violist en verzetsheld in de Transvaalbuurt. Chroniqueur Frits Slicht geeft een korte toelichting over Ferares en draagt enkele gedichten van hem voor.
11:30  Jan Swagerman vertelt over zijn vader die middenin de oorlog naar het President Steynplantsoen in de Transvaalbuurt verhuisde.
11:50  Pauze
12:00  Peter Kropveld vertelt over zijn Joodse tante Annie die tijdens de oorlog op het Afrikanerplein in de Transvaalbuurt woonde.
12:20  Frits Slicht vertelt over de Joodse bakker Meijer Verdooner, bakker ten tijde van de oorlog in de Transvaalbuurt.
12:40  Korte film over de bakkerij van Dave Verdooner (zoon van Meijer Verdooner) in de Transvaalbuurt na de Tweede Wereldoorlog.
13:00  Afsluiting van de Vrijheidsmaaltijd met huisgemaakte soep en challes.
Entree: gratis (excl. consumpties)
Reserveren: via info@krugerkamer.nl
De Transvaalbuurt in de Tweede Wereldoorlog IS VOLGEBOEKT
5 MEI 2018
10:30 — 13:00
Krugerplein
Amsterdam
Onderdeel van Vrijheidsmaaltijden
Georganiseerd door
Krugerkamer
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam