Vrijheidsmaaltijd
Archief
Dompie Stompie IJzerdraad: Een beeldverhaal getekend tijdens de onderduik
5 MEI 2019
17:00 — 19:30
Huis de Pinto
Let op! Dit event is al verstreken.

Tijdens deze Vrijheidsmaaltijd wordt Jet Naftaniel-Joëls geïnterviewd over haar vader, die stripboeken tekende tijdens zijn onderduik. Na afloop vieren we de vrijheid met een toast en wordt er soep geserveerd.

Ondergedoken in dezelfde stad, maar in een ander huis: twee joodse geliefden konden elkaar tijdens de oorlog niet zien. Iedere week tekende de Emanuel Joëls een stripverhaal voor zijn verloofde Hetty: de avonturen op van Dompie Stompie IJzerdraad, een mannetje van ijzerdraad dat de wereld over reisde. Het waren de lichtpuntjes die hen op de been hielden.

Beiden overleefden de oorlog, trouwden en stichtten een gezin. De tekeningen, die uit waren gegroeid tot drie stripboeken, verdwenen in een kast. Emanuel en Hetty zijn op hoge leeftijd overleden, maar het verhaal achter de strips is in de familie doorgegeven. Dat verhaal staat centraal in het interview van Timo van Barneveld met dochter Jet Naftaniel-Joëls.

Na afloop van het inhoudelijke programma vieren we traditiegetrouw de vrijheid met een toost en daarna met soep en brood.

Tussen 10:30 en 17:30 uur kun je bij Huis de Pinto een boekje ophalen waarmee je zelf een wandeling door Joods Amsterdam kunt lopen, samengesteld door Stadsherstel.

Entree: gratis
Reserveren: via 020-3700210, edithl@xs4all.nl of even langslopen. Er is plaats voor 40 personen. Let op: na 16.50 uur vervallen de reserveringen!

Thema's
Onderduiken
Dompie Stompie IJzerdraad: Een beeldverhaal getekend tijdens de onderduik
5 MEI 2019
17:00 — 19:30
Huis de Pinto
Sint Antoniesbreestraat 69
Amsterdam
Onderdeel van Vrijheidsmaaltijden
Georganiseerd door
Huis de Pinto
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam