Tentoonstelling
Archief
Geen nummers maar Namen
4 MEI 2018
Sociëteit De Tweede Uitleg
5 MEI 2018
Sociëteit De Tweede Uitleg
Let op! Dit event is al verstreken.

Tussen 1941 en 1945 zaten ruim tweeduizend Nederlanders gevangen in concentratiekamp Dachau. Bij binnenkomst kregen zij een nummer; hun naam deed er niet langer toe. In de tentoonstelling Geen nummers maar Namen staan de personen achter de nummers centraal.

De afgelopen jaren deden scholieren op vier middelbare scholen mee met Geen nummers maar Namen. Ze verdiepten zich in het leven van Nederlanders – onder wie veel verzetsmensen – die gevangenzaten in Dachau. De jongeren deden onderzoek in archieven, reisden naar de plekken waar de oud-gevangenen vastzaten en voerden interviews met de oud-gevangenen of hun nabestaanden. Dat maakte vaak diepe indruk:

‘Het was vreemd om afscheid te nemen, aangezien we net zijn hele levensverhaal hadden gehoord. Hij wilde de oorlogstijd afsluiten door zijn verhaal voor het eerst te delen. Dat was voor ons heel bijzonder.’ *

Met de biografieën die de jongeren over de oud-gevangenen hebben geschreven, tillen zij telkens één gevangene uit de anonieme massa en geven hem zijn naam terug. Ieder jaar op 22 maart – de datum waarop in 1933 de eerste gevangenen in Dachau aankwamen – reisden jongeren naar Dachau om daar nieuwe biografieën te presenteren en op te laten nemen in een herinneringsboek. Oud-gevangenen en familieleden reisden mee.

De Tweede Uitleg toont de reizende tentoonstelling die bij dit biografieproject hoort. Te zien zijn banieren met portretten van de Nederlandse oud-gevangenen. Wie waren zij, hoe kwamen zij terecht in Dachau en wat maakten zij mee? Korte filmpjes laten zien hoe zij probeerden te overleven. Jaap van Mesdag hoopte als trompettist in het kamporkest op wat extra eten, Johannes Kapteyn putte kracht uit zijn bijbel en Lies Bueninck hield een foto van haar dochtertje verstopt. Die foto bood Lies en haar kampgenoten veel steun: ‘Wij allen genoten dagelijks van dat zonnige lieve kindergezichtje.’

* Thijs de Dood en Valerie van Reeuwijk, over hun interview met Dingenis Sinke.

Openingstijden tentoonstelling:
Van 20 april t/m 27 mei op dinsdag en donderdag van 13.00 tot 17.00 uur en op donderdag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur.
Opening op vrijdag 20 april van 16.30 tot 18.30 uur.

Gratis entree en vrije inloop, reserveren niet nodig.

Geen nummers maar Namen
4 MEI 2018
Sociëteit De Tweede Uitleg
Nieuwe Looiersstraat 29
Amsterdam
5 MEI 2018
Sociëteit De Tweede Uitleg
Nieuwe Looiersstraat 29
Amsterdam
Georganiseerd door
Sociëteit de Tweede Uitleg
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam