Theater
Archief
Gemmeker, commandant van Kamp Westerbork
4 MEI 2019
21:00 — 22:30
De Kleine Komedie
Let op! Dit event is al verstreken.
Albert Gemmeker, commandant van Kamp Westerbork. Interview met Ad van Liempt door Mélinde Kassens.

Hij was derde commandant van Kamp Westerbork. Albert Konrad Gemmeker. Hij kwam in 1942 en bleef er tot het einde van de oorlog. Gemmeker was verantwoordelijk voor de deportatie van meer dan tachtigduizend joden vanuit Westerbork naar de vernietigingskampen. Hij gaf persoonlijk, ‘met een wenk met de hand’, het vertreksein voor de treinen. Ad van Liempt deed jarenlang onderzoek naar Gemmeker en schreef de biografie Gemmeker. Commandant van Kamp Westerbork. Hij las alle, vaak geheime, dossiers in Nederlandse en Duitse archieven. Sprak met betrokkenen in Nederland en Duitsland. Gemmeker was charmant en een bureaucraat die zijn meerderen blindelings gehoorzaamde. Op enige empathie met de slachtoffers viel hij niet te betrappen. Later deed hij alles om zijn verantwoordelijkheid te ontlopen of op anderen af te schuiven. Mélinde Kassens maakte voor de NOS een documentaire over de ‘gentleman-commandant’, zoals sommige gevangenen hem noemden.

Voor Theater na de Dam interviewt Mélinde Kassens Ad van Liempt over Gemmeker. Het interview wordt afgewisseld met fragmenten uit de NOS-documentaire waarin overlevenden van de Holocaust, familieleden van slachtoffers en oud-gevangenen van Westerbork aan het woord komen.

Kaarten

Kaarten zijn beschikbaar vanaf € 11,50 en te verkrijgen via: www.dekleinekomedie.nl/programma/1178/Interview_met_Ad_van_Liempt_door_Melinde_Kassens_/GEMMEKER_COMMANDANT_VAN_KAMP_WESTERBORK

Gemmeker, commandant van Kamp Westerbork
4 MEI 2019
21:00 — 22:30
De Kleine Komedie
Amstel 56
Amsterdam
Onderdeel van Theater Na de Dam
Georganiseerd door
De Kleine Komedie
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam