Herdenken
Archief
Herdenking Amstelveenseweg
4 MEI 2021
Amstelveenseweg
Let op! Dit event is al verstreken.

Het 4-mei comité Amstelveenseweg organiseert ieder jaar, samen met de stichting Sociaal Ondernemend Opbouwwerk Zuid, een Dodenherdenking bij het monument aan de Amstelveenseweg, ter hoogte van het Vondelpark.

Herdenking Amstelveenseweg

Dit monument in het hek van het Vondelpark aan de Amstelveenseweg werd op 25 mei 1946 onthuld als blijvende herinnering aan vijf leden van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS), die hun leven verloren bij de bevrijding van Amsterdam.

Online herdenking op 4 mei

In 2021 zal wegens corona geen herdenking bij het monument plaatsvinden. In plaats daarvan maakt het 4 mei-comité Amstelveenseweg een filmpje met onder meer een gesprek met nabestaanden van een van de gesneuvelden. Dit filmpje zal vanaf 4 mei te zien zijn op Youtube, Facebook en Instagram:

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCUsuLaLqO16IZfoO5xlmvjg

Facebook: https://www.facebook.com/Herdenkingamstelveenseweg/?ref=page_internal

Instagram: https://www.instagram.com/herdenking_amstelveenseweg/?hl=nl

Over het monument

Met de capitulatie van de Duitse strijdkrachten in Noordwest-Europa op de avond van 4 mei 1945, leek een einde aan de oorlog te zijn gekomen. Amsterdam was echter nog niet bevrijd. Om die reden besloot een eenheid BS’ers uit Amsterdam-Zuid in actie te komen. Vanuit een loods aan de Amstelveenseweg probeerden zij de nog aanwezige Duitse militairen te ontwapenen. Op 6 en 7 mei raakten de BS in gevecht met de Duitse soldaten, waarbij vijf BS’ers om het leven kwamen. Op 8 mei 1945 werd Amsterdam door de Canadezen bevrijd.

Al vlak na de schermutselingen werd een eenvoudig monumentje opgericht, een bloemperkje met vijf militaire helmen.

De tekst op het, in 1946 door architect Ferdinand Jantzen ontworpen, monument is summier: ‘Op den 7en mei vielen hier voor de vrijheid van ons land´, gevolgd door de namen van vier van de vijf gesneuvelde leden van de BS:

F.A. MASSELING GEB. 25 SEPT. 1902

A.J. SEIJDEL GEB. 27 MAART 1905

P. ROOZENDAAL GEB. 17 SEPT. 1914

A.B.C. VAN DRUIJTEN GEB. 29 JAN. 1918.

De vijfde naam, die van Jacob de Bruyne, werd in de uren voor de onthulling haastig verwijderd omdat hij ervan werd verdacht in de eerste oorlogsjaren met de bezetter te hebben samengewerkt. Daar is echter nooit bewijs voor gevonden.

Filmbeelden

Vanuit een dakraam werd de toedracht van het drama stukje bij beetje vastgelegd. Volgens René Kok van het NIOD is het uniek dat er bewegende beelden van deze schietpartij boven tafel zijn gekomen.

Herdenkingsplek Amstelveenseweg is onderdeel van Wandelend herdenken op 4 mei.

Herdenking Amstelveenseweg
4 MEI 2021
Amstelveenseweg

Amsterdam
Website by HOAX Amsterdam