Herdenken
Archief
Herdenking Buitenveldert
4 MEI 2021
Buitenveldert
Let op! Dit event is al verstreken.
Ons herdenkingsmonument is gelegen op het Ontmoetingseiland in het Gijsbrecht van Aemstelpark tussen de Willem van Weldammelaan en de Van Nijenrodeweg.

4 en 5 mei comité Amsterdam-Buitenveldert

Het monument, dat is ontworpen door Mischa Rakier en onthuld in 2014, bestaat uit een liggende diamant van roestvrijstaal met een tekst op de rand.

De tekst op het monument luidt:

IF YOU COULD REMEMBER WHAT I REMEMBER YOU WOULD UNDERSTAND
— Een zin uit de toespraak van Elie Wiesel bij het in ontvangst nemen van de Nobelprijs voor de Vrede in 1986

Het monument herinnert aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Wij herdenken tevens hen die na de Tweede Wereldoorlog op vredesmissies zijn gevallen. Ons comité is opgericht onder de paraplu van de Stichting Wijkontmoetingscentrum Buitenveldert WOCB en bestaat momenteel uit 4 leden t.w. Henk Meijer, Bas van Dijk, José Apeldoorn en Hans Petersson.

Aan onze herdenkingen wordt normaal gesproken deelgenomen door een lid van de Joodse gemeenschap, leerlingen van de Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert, een oud-deelnemer van een vredesmissie en iemand van het stadsdeel. Hoewel wij vanwege corona dit jaar geen programma hebben wordt bij het monument wel de vlag halfstok gehesen en is het mogelijk een wandeling van ca 20 minuten te maken naar het Monument
Rozenoord in het Amstelpark. Vanuit ons monument loopt men in oostelijke richting door het Gijsbrecht van Aemstelpark rechtdoor tot aan de Europaboulevard. Daar oversteken en de Rode brug over. Dan is men in het Amstelpark en daar de bordjes volgen naar Monument Rozenoord.

Herdenkingsplek Buitenveldert is onderdeel van Wandelend Herdenken op 4 mei.

Herdenking Buitenveldert
4 MEI 2021
Buitenveldert
Van Nijenrodeweg 472
Amsterdam
Website by HOAX Amsterdam