Herdenken
Archief
Herdenking Gerard Terborgstraat
4 MEI 2021
Gerard Terborgstraat
Let op! Dit event is al verstreken.
Vanwege de corona-maatregelen zal er geen herdenking plaatsvinden op 4 mei.

Er worden binnenkort drie namen bijgeplaatst op het herinneringsmonument in de Gerard Terborgstraat:

  • Dirk de Geus 13 augustus 1906 – 6 januari 1945
  • Eduard Herman Engelander 15 december 1909 – 12 april 1944
  • Bernard Davids 28 oktober 1918 – 31 januari 1943

Dirk de Geus werd geboren op 13 augustus 1906 en was leraar Franse taal- en letterkunde. Hij woonde sinds 1943 in de J.M. Coenenstraat 19-2, nadat de vorige bewoners, Vrouwtje en Johanna de Leeuw, Isaac Hendrix en Reijna Cijfer, in ditzelfde huis waren opgepakt. Zij staan al op ons monument. Het is opmerkelijk en schokkend dat de bezetter twee keer in deze woning is binnengevallen en dat daarbij vijf bewoners zijn ingerekend en vermoord.

De Geus leidde een verzetsgroep van studenten (waaraan ook Richard Voitus van Hamme had deelgenomen) en was actief bij de Binnenlandse Strijdkrachten. Daarnaast verstrekte hij bonkaarten, persoonsbewijzen en voedsel aan onderduikers en leidde hij een verzetsgroep van studenten.

Hij werd verraden en gearresteerd op 19 december 1944 tezamen met zijn vrouw en schoonmoeder. Er werden diezelfde nacht nog meer leden van zijn verzetsgroep opgepakt. De Geus werd gefusilleerd op 7 januari 1945 als represaille voor de aanslag door het verzet op een Duitse soldaat. De Geus werd 38 jaar en ligt op de Erebegraafplaats Bloemendaal (zie joodsmonument.nl.). Zijn weduwe en zijn schoonmoeder hebben de oorlog overleefd.

Eduard Herman (Eddy) Engelander werd geboren op 15 december 1909. Hij werkte als kantoorbediende op een persbureau en als vakonderwijzer. Hij had een gebrek aan zijn ogen.

Hij woonde sinds 1939 een aantal jaren in Arnhem. Daar wordt hij ook herdacht bij het Joods monument aan de Kippenmarkt. Op 24 juli 1943 trekt hij weer in bij zijn ouders en zuster in de Gerard Terborgstraat 34-II. Eduard werd op 12 april 1944 in Bergen-Belsen vermoord. Zijn vader (Isaac) en zuster (Marianne) staan al op het monument. Zoon Eduard wordt alsnog toegevoegd. Uit de gegevens van het Joods Monument is op te maken dat de moeder de oorlog heeft overleefd. Van Isaac Engelander, zijn vrouw en kinderen Marianne en Eduard   zijn verscheidene brieven bewaard die in kamp Westerbork zijn geschreven. Deze zijn in te zien in het Joods Historisch Museum.

Zie in dit nummer van Samen de bijdrage van Peter Beukema over Bernard Davids, die gelijktijdig met Richard Voitus van Hamme werd opgepakt in de fotozaak aan de Roelof Hartstraat (zie hiervoor ook  Samen_-_maart_2021.)

Herdenkingsplek Gerard Terborgstraat is onderdeel van Wandelend Herdenken op 4 mei.

Lees hier meer over de Wandelkaart.

Thema's
Wandeling
Herdenking Gerard Terborgstraat
4 MEI 2021
Gerard Terborgstraat
Amsterdam
Website by HOAX Amsterdam