Herdenken
Archief
Het voormalig joods vluchtelingenkamp Zeeburg
4 MEI 2017
13:00
Zeeburgerdijk 633-641
Let op! Dit event is al verstreken.
Over dagmenu’s, dankbrieven en het dagelijks leven.

In de jaren dertig van de vorige eeuw was er aan het einde van de Zeeburgerdijk een opvang voor joodse vluchtelingen uit Duitsland. Onlangs werden bijzondere documenten en foto’s van het dagelijks leven in het kamp aan het Joods Historisch Museum geschonken. Onderzoekster Miriam Keesing vertelt over het leven in het kamp.

Dit verhaal wordt om 13:00 uur verteld. 

In 1918 werd op deze locatie de ‘Gemeentelijke Quarantaine Inrichting’ geplaatst door de gemeente Amsterdam. De inrichting, bestaande uit een aantal houten barakken en een kantoorvilla werd later ook als noodziekenhuis gebruikt. In de periode tussen 1938 en 1940 werden er Duitse joodse vluchtelingen opgevangen. Het was een van de eerste plekken waar naast ouderen ook vluchtelingen kinderen werden ondergebracht. Zij sliepen in aparte barakken. De leefomstandigheden waren erbarmelijk: de houten barakken waren koud en het eten was slecht.

Aan de hand van unieke foto’s en recentelijke ontdekte correspondentie zal onderzoekster Miriam Keesing vertellen over het dagelijkse leven in het voormalig joods vluchtelingenkamp. Dit zal plaatsvinden in Herberg Zeeburg, het oude kantoor van het kamp.

foto: Buitenaanzicht voormalig joods vluchtelingenkamp Zeeburg (foto JHM)
foto: Joodse vluchtelingen in het voormalige joodse vluchtelingenkamp Zeeburg (privé bezit N. Ripp)
foto: Voormalig joods vluchtelingenkamp Zeeburg (foto JHM)
Het voormalig joods vluchtelingenkamp Zeeburg
4 MEI 2017
13:00
Zeeburgerdijk 633-641
Zeeburgerdijk 633
Amsterdam
Onderdeel van Open Joodse Huizen & Huizen van Verzet
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam