Open Joodse Huizen
Archief
Jeugdspecial: leven in oorlog, leven in vrijheid
5 MEI 2023
12:00 — 17:00
Splendor
Let op! Dit event is al verstreken.
Een jeugd programma voor kinderen van 10 jaar en ouder met presentator Tim den Besten.
Let op, het is niet mogelijk om te reserveren voor Open Joodse Huizen of Huizen van Verzet.
Kindervrijheidslezing door presentator Tim den Besten
12.00-12.45 uur 

 

 

 

Kindertalkshow over doppinda’s, tulpenbollen en schuilkelders

 

14.00-14.45 uur 

 

Met: Marian Smook, Eran Ben Michael en Milan Sekeris.
Kinderen van ver: een muzikale voorlees ervaring

 

16.00-16.45 uur 

 

Met: Martine Letterie en Shaza Manla

Uitgelichte foto: Tim den Besten, Timmyland (Hilde Harshagen)

Hoe was het om als kind tijdens de oorlog in Amsterdam op te groeien, hoe voelt het om te moeten vluchten en alles wat je kent achter te moeten laten en waarom vieren we eigenlijk nog steeds Bevrijdingsdag? Tijdens deze special voor kinderen vanaf 10 jaar organiseren we verschillende programma’s die een antwoord geven op deze vragen. Zo gaat presentator Tim de Besten, die je misschien wel kent van het programma Timmyland, met jullie in gesprek over wat vrijheid nou eigenlijk voor jou betekent, vertelt Marian Smook in een talkshow gepresenteerd door theatermaker Eran Ben Michael over haar herinneringen van voor en tijdens de oorlog. Tot slot leest kinderboekenschrijfster Martine Letterie voor, met muzikale begeleiding van muzikant Shaza Manla, uit haar boek Kinderen van ver, over kinderen die vandaag de dag voor oorlogsgeweld moeten vluchten.

Kindervrijheidslezing door presentator Tim den Besten

12.00-12.45 uur 

Wat betekent vrijheid voor jou? Alles kunnen doen waar je zelf zin in hebt of kunnen zijn wie je bent? En wie bepaalt eigenlijk wat je wel en niet mag, je ouders, de politie of Mark Rutten? Hoe is het om te leven in een land zonder regels, of juist met heel veel regels en wat als die regels voor het ene kind wel gelden en het andere kind niet? Programmamaker Tim den Besten, ook wel bekend als de grote leider van het gelijknamige programma Timmyland, gaat met jullie in gesprek over het verschil tussen een democratie en een dictatuur. Maar ook hoe vrijheid een verschillende betekenis kan hebben voor jou, je buurjongen, of een kind in een ander land, hoe los je dat dan samen op?

Tim den Besten (foto: Hilde Harshagen)

Kindertalkshow over doppinda’s, tulpenbollen en schuilkelders

14.00-14.45 uur 

Met: Marian Smook en Eran Ben Michael

Hoe was het om op te groeien als joods kind in Amsterdam vlak voor de oorlog? Waarom huurde je op zondag een fiets en wat was er te beleven in het Tip Top Theater?

Marian Smook (90 jaar) komt vertellen over haar leven voor en tijdens de oorlog. Hoe kwam het dat zij als Joodse kind de oorlog overleefde? Waarom ging haar moeder er met gevaar voor eigen leven ’s nachts op uit met kleine envelopjes nootmuskaat? En waarom was Marian helemaal niet blij toen ze haar moeder na de oorlog weer terug zag?

Theatermaker Eran Ben Michael interviewt Marian Smook over haar ervaringen in de oorlog, over waarom haar herinneringen soms niet overeenkomen met de werkelijkheid en over waarom ze het belangrijk vindt om haar verhaal aan jullie te vertellen. Je mag zelf natuurlijk ook vragen stellen.

Met muziek en zang van Milan Sekeris.

Nederlandse kinderen tijdens de Hongerwinter, 1944/1945 (Nationaal Archief)

Kinderen van ver: een muzikale voorlees ervaring

16.00-16.45 uur 

Met: Martine Letterie en Shaza Manla

 

Waarom vieren we de vrijheid, als er in zo veel landen nog oorlog is? Veel kinderen zijn op de vlucht of hebben moeten vluchten voor het geweld in hun land. Ook in Nederland wonen veel kinderen die hun familie, vrienden en huis hebben moeten achterlaten. Daarom vertellen we vanmiddag ook het verhaal van Fatima die tijdens de lange reis van Syrië naar Nederland zich vasthoudt aan de herinnering aan haar oma en de rozen in haar tuin. Fatima is een personage uit het boek van de bekende en bekroonde kinderboeken schrijfster Martine Letterie die aan de hand van allemaal gesprekken met vluchtelingenkinderen het boek Kinderen van ver schreef. Shaza Manla die zelf op haar 11e met haar familie uit Syrië moest vluchten, begeleid het verhaal op de kanun, een snaarinstrument uit het Midden-Oosten.

Martine Letterie heeft inmiddels heeft ze al meer dan honderd boeken geschreven voor verschillende leeftijden. De Tweede Wereldoorlog is een terugkerend thema in haar boeken. Daarover spreekt ze vaak in klassen tijdens schoolbezoeken. Kinderen die nog niet zo lang in Nederland waren, vroegen haar over hún oorlog te schrijven. Haar boek Kinderen met een ster is in 2017 met een Zilveren Griffel bekroond, Verboden te vliegen in 2020 met de Thea Beckmanprijs. In 2022 ontving ze de Kleine Cervantes voor Wij blijven bij elkaar.

Shaza Manla verrijkt al jarenlang het Nederlandse muziekleven met haar prachtige kanun-spel. Door haar grote talent en open-minded muzikantschap werd ze al op jonge leeftijd enthousiast onthaald door podia en ensembles als het Grachtenfestival en het Nederlands Blazers Ensemble.

 

 

Jeugdspecial: leven in oorlog, leven in vrijheid
5 MEI 2023
12:00 — 17:00
Splendor
Nieuwe Uilenburgerstraat 116
Amsterdam
Onderdeel van Open Joodse Huizen & Huizen van Verzet
Website by HOAX Amsterdam