Herdenken
Archief
Joods leven in Amsterdam Noord
4 MEI 2017
11:00
Havikslaan 23B
Let op! Dit event is al verstreken.
Joop Gobes over zijn familie, de Joodsche Raad en onderduiken.

Joop Gobes vertelt in het huis van zijn grootouders, Joseph en Esther Gobes, over zijn familie en wat er zich hier afspeelde tijdens de oorlog. Dit doet hij aan de hand van bijzondere documenten en foto’s. Voor het huis op de Havikslaan liggen de enige Stolpersteine van Amsterdam Noord.

Dit verhaal wordt om 11:00 uur verteld. 

Grootvader Joseph Gobes had een herenmodezaak aan de Sperwerlaan, om de hoek van de Havikslaan. Joseph en Esther hebben vier zoons: Maurits, Levie, Dries en Gerrit. Enkel Dries overleeft oorlog. Maurits woont samen met zijn vrouw Betje Vos bij zijn ouders en werkt bij zijn vader in de kledingzaak. De Vogelbuurt in Amsterdam Noord is dan een relatief nieuwe buurt bewoond door veel jonge joodse gezinnen. Om de hoek is de joodse Hollandia Kattenburg fabriek. Joop woonde met zijn ouders Levie en Elisabeth in de Rivierenbuurt, maar kwam vaak bij zijn grootouders op bezoek.

Tijdens de oorlog was het huis aan de Havikslaan een dependance van de Joodse Raad. Joseph en Maurits Gobes gaven joodse inwoners van Amsterdam Noord die een oproep hadden gekregen om zich bij de Hollandsche Schouwburg te melden, informatie over wat ze het beste wel of niet konden doen en wat ze mee moesten nemen. Ondanks het feit dat ze deel uitmaakten van de Joodse Raad en een Sperr hadden, werden Joseph en Esther en Maurits en zijn vrouw in juni 1943 toch op transport gezet en vermoord.

foto: Joop en zijn oma voor het huis op de Havikslaan
foto: Joop en zijn nichtje Estha in de tuin van de Havikslaan
Joods leven in Amsterdam Noord
4 MEI 2017
11:00
Havikslaan 23B
Havikslaan 23B
Amsterdam
Onderdeel van Open Joodse Huizen & Huizen van Verzet
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam