Rondleiding en wandeling
Luisterwandeling ARTIS in oorlogstijd
4 MEI 2022
Artis
In Artis hing een bord aan het hek met daarop de tekst ‘voor Joden verboden’.

In de luisterwandeling ARTIS in oorlogstijd neemt Job Cohen je mee naar ARTIS ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Ook in deze periode, van mei 1940 tot mei 1945, bleven de poorten van ARTIS geopend. In negen verhalen, verspreid over het park, vertelt ARTIS wat er toen in het ARTIS-Park gebeurde.

 

Van 4 mei tot 1 juni is de luisterwandeling ARTIS in oorlogstijd beschikbaar voor alle bezoekers van ARTIS. In negen korte verhalen, verspreid over het park, hoor je wat er in ARTIS speelde ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De poorten van ARTIS bleven weliswaar geopend; maar niet voor iedereen. Vanaf september 1941 hing er een bord aan het hek met daarop de tekst ‘voor Joden verboden’. Joden mochten van de Duitse bezetters geen openbare plaatsen meer bezoeken, ook ARTIS niet. De vele trouwe Joodse leden van ARTIS moesten zich laten uitschrijven. In het geheim bood ARTIS plaats aan vele mensen op de vlucht. Om hoeveel mensen het precies gaat weten we niet. Naar schatting hielden zo’n 150 tot 300 personen zich voor korte en ook langere tijd schuil in ARTIS: verzetsstrijders, jongemannen die onder de tewerkstelling in Duitsland probeerden uit te komen én Joden op de vlucht voor deportatie. In deze luisterwandeling wordt verteld hoe het hen verging. En hoe ging het met de dieren tijdens de oorlog? Ook dat hoor je in de door Job Cohen ingesproken luisterwandeling ARTIS in oorlogstijd.

 

Via verschillende QR-codes in het park kun je de verhalen horen. Vergeet je telefoon en je oortjes niet als je ARTIS tussen 4 mei en 1 juni bezoekt, en zorg ervoor dat je telefoon genoeg batterij heeft.

 

Let op: De luisterwandeling is gratis, maar men heeft een ARTIS-toegangsticket nodig. Een normaal ticket (13+ jaar) kost € 25 en een jeugdticket (3 tot en met 12 jaar) kost €21.

Toegangstickets zijn beschikbaar via https://dagtickets.artis.nl/ of bij de ARTIS-Hoofdentree.

Bezoekers bij de net geopende Apenrots, 24 mei 1940. Bron: Nationaal Archief / Collectie Spaarnestad Photo
Luisterwandeling ARTIS in oorlogstijd
4 MEI 2022
Artis
Plantage Kerklaan 38-40
Amsterdam
Kaarten: €25
Georganiseerd door
Artis
Website by HOAX Amsterdam