Herdenken
Archief
Nationale Dodenherdenking 2019 Op de Dam
4 MEI 2019
19:30 — 20:45
De Dam
Let op! Dit event is al verstreken.

Iedereen is welkom bij de herdenkingsplechtigheid bij het Nationaal Monument op de Dam. De genodigden die de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk hebben bijgewoond sluiten aan bij de ruim 20.000 belangstellenden op de Dam. Om even voor 20:00 uur leggen Z.M. Koning Willem-Alexander en H.M. Koningin Maxima een krans bij het Nationaal Monument. Hierna volgen de twee minuten stilte.

Theatermaker en schrijver Diederik van Vleuten houdt op 4 mei de voordracht in De Nieuwe Kerk. Aansluitend spreekt burgemeester Femke Halsema van Amsterdam tijdens de herdenking op de Dam. De Nationale Viering van de Bevrijding begint dit jaar in de provincie Flevoland met de 5 mei-lezing van schrijver en wetenschapper Rosanne Hertzberger in theater KAF in Almere. De provincie Flevoland organiseert in aanloop naar de 5 mei-lezing tal van activiteiten in samenwerking met het Bevrijdingsfestival Flevoland en de gemeente Almere.

De lezingen van Diederik van Vleuten en Rosanne Hertzberger verschijnen in een gemeenschappelijke publicatie die vanaf 6 april 2019 in de boekhandel verkrijgbaar is.

In vrijheid kiezen

4 en 5 mei staan komend jaar in het teken van het jaarthema In vrijheid kiezen. Met dit thema sluit het National Comité aan bij de viering van 100 jaar algemeen kiesrecht. Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib schrijft dit jaar de thematekst. Aan de hand van deze tekst wordt bij de komende herdenkingen en vieringen op 4 en 5 mei stilgestaan bij de waarde van onze democratische rechtsstaat, de buitenwerkingstelling van de rechtsstaat in de jaren 1940-1945, en bij de verantwoordelijkheid die we met z’n allen dragen om onze open, vrije, democratische rechtsstaat te waarborgen.

Het hele programma vindt je hier.

De Nationale Herdenking op de Dam valt onder de verantwoordelijkheid van het Nationaal comité 4 en 5 mei.

Nationale Dodenherdenking 2019 Op de Dam
4 MEI 2019
19:30 — 20:45
De Dam
Dam
Amsterdam
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam