Herdenken
Archief
Nationale Sportherdenking
4 MEI 2019
11:00 — 13:30
Olympisch Stadion Amsterdam
Let op! Dit event is al verstreken.

Op 4 mei herdenken we de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen sporters. Deze herdenking wordt sinds 2005 door het Comité Nationale sportherdenking 4 mei georganiseerd bij het Olympisch Stadion. Dit jaar is er aandacht voor basketbal in oorlogstijd.

Deze sport was net populair geworden in Amsterdam toen de oorlog uitbrak. De basketballers verloren al meteen aan het begin van de oorlog hun vaste speelplek in de Apollohal, waardoor ze uit pure nood verhuisden naar de kleinere ruimte van de jongerenorganisatie AMVJ aan het Leidseplein – het huidige NH Amsterdam City Centre Hotel. Datzelfde gebouw was als één van de eerste in Amsterdam door de Wehrmacht in beslag genomen. Het Duitse Luftgaukommando en de Feldluftzeuggruppe zetelden hier terwijl op diezelfde plek de basketballers speelden.

Tussen 11.00 en 12.00 uur is er een praatprogramma van journalist Frits Barend en sporthistoricus Jurryt van de Vooren, waar gesproken wordt over basketbal in de oorlog. Vanaf 12.30 uur is de ceremoniële herdenking bij het beeld van Prometheus voor het Olympisch Stadion.

Programma

10.30 uur

Ontvangst op Olympisch Stadion 2

11.00 uur

Basketbal in oorlogstijd

12.30 uur

Nationale Sportherdenking bij beeld van Prometheus, op het plein voor het Olympisch Stadion

Aanmelden

Het inhoudelijke programma is op uitnodiging, aanmelden via office@olympischstadion.nl. De herdenking zelf is openbaar.

Nationale Sportherdenking
4 MEI 2019
11:00 — 13:30
Olympisch Stadion Amsterdam

Amsterdam
Georganiseerd door
Comité Nationale sportherdenking 4 mei
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam