Herdenking
Nationale Sportherdenking
4 MEI 2021
Olympisch Stadion Amsterdam

Op 4 mei is bij het Olympisch Stadion de Nationale Sportherdenking. Het thema dit jaar is de maatschappelijke rol van sport na een oorlog. We werken samen met de organisatoren van de Invictus Games in Den Haag, die inmiddels voor de tweede keer een jaar zijn uitgesteld. Vanwege corona kunnen er maar dertig mensen op deze herdenking komen. Daarom komt er een LIVESTREAM.

De Nationale Sportherdenking van 2020 werd vanwege de eerste lockdown afgelast. Wel werd er op 4 mei om exact 12.30 uur een filmpje verspreid van de Taptoe in het Olympisch Stadion, dat duizenden keren werd gedeeld via de sociale media – onder meer door NOC*NSF, de KNVB en de NOS.

Een jaar later zijn er nog steeds beperkingen en daarom kunnen er maar dertig mensen naar deze Sportherdenking komen. We handhaven wel het thema van 2020: de maatschappelijke rol van sport na een oorlog. De Tweede Wereldoorlog is namelijk verantwoordelijk geweest voor de internationale doorbraak van gehandicaptensport. Ruim 75 jaar later nemen de Invictus Games, hét internationale sportevenement voor fysiek en/of mentaal gewonde militairen, een vergelijkbare positie in. Helaas ook dit jaar verschoven, vooralsnog naar 16 tot en met 22 april 2022.

PROGRAMMA:
11.00 uur: Praatprogramma
Met journalist Frits Barend en sporthistoricus Jurryt van de Vooren. Er wordt gesproken over het belang van sport voor oorlogsveteranen. Als gasten ontvangen we onder meer Mart de Kruif, voorzitter van de Invictus Games 2020 en Marc van de Kuilen, in 2008 getroffen door friendly fire en nu spelend voor het nationale rolstoelbasketbalteam.

12.00 uur: Muzikale hommage
Compositie van het Nachtlicht Ensemble voor Han Hollander, de legendarische Joodse voetbalverslaggever van de jaren ’30, die samen met zijn vrouw werd vermoord in Sobibor.

12.30 uur: Ceremoniële herdenking
Er wordt gesproken door NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg, Simone Kuken-heim, sportwethouder van Amsterdam en Marc van de Kuilen, veteraan en topsporter.

De livestream is hier te volgen (Kranslegging bij het beeld van Prometheus na afloop in besloten kring).

UITNODIGING 4 MEI_2021

Nationale Sportherdenking
4 MEI 2021
Olympisch Stadion Amsterdam