Huizen van Verzet
Archief
Sporen van het Centraal Station
5 MEI 2022
11:00 — 17:00
Centraal Station
Let op! Dit event is al verstreken.
David Barnouw, Sylvia Veffer en Henk Petersen vertellen.

Locatie: verzamelen bij de piano in de centrale hal

Foto: Stadsarchief Amsterdam

Programma

11:00 en 12:00 uur: David Barnouw 

Historicus David Barnouw deed uitgebreid onderzoek naar het oorlogsverleden van Nederlandse Spoorwegen. Op 5 mei vertelt hij over de rol van het Centraal Station Amsterdam tijdens de bezetting en het grote belang van het spoor in tijden van oorlog.

13:00 uur: Sylvia Veffer

In 1942 kreeg Harrie Polak te horen dat zijn ouders gespaard zouden blijven als hij de trein naar Auschwitz zou nemen. Hij wist net op tijd te ontsnappen, maar zijn vader, moeder en broertje gingen wel op transport. Na de bevrijding sliep Harrie wekenlang op het Centraal Station om ze op te wachten.  Dochter Sylvia Veffer was een jaar of zeven toen ze het verhaal van haar vader voor het eerst hoorde. ‘s Avonds, als ze in bed lag, fantaseerde ze erover. Dan verzon ze dat zijn ouders en broertje in Rusland zaten en dat ze geheugenverlies hadden: ‘Ik hoopte dat zo voor hem.’

Sylvia Veffer vertelt het verhaal van haar vader Harrie Polak in het Centraal Station. 

14:00 uur, 16:00 uur: Henk Petersen

De opa van Henk, Jan George Petersen, werkte tijdens de oorlog in de posterij vertrek en aankomst in het Centraal Station Amsterdam. Hier maakte hij brieven gericht aan Duitse instanties open. Wanneer er in de brieven verraad werd gepleegd waarschuwde hij de betrokkenen. Eerst ging Petersen zelf langs, maar na verloop van tijd werd overgegaan op het sturen van briefjes. Omdat de hoeveelheid brieven flink toenam kreeg Petersen hulp van collega’s op de posterij. Door schending van het briefgeheim hebben zij honderden, al dan niet duizenden mensen kunnen waarschuwen. Tot op een dag in 1945 de politie voor de deur stond.

Jan George zijn zoons, die ook actief waren in het verzet, werden opgepakt en opgesloten in de gevangenis in de Weteringschans. Hier zou een van hen een man ontmoeten die hem nog zijn hele leven bij zou blijven. De broers wisten te ontsnappen door tijdens transport uit een trein te springen, zij overleefden de oorlog.

Henk Petersen vertelt het verzetsverhaal van zijn opa, vader, tante en oom.

Jan Petersen
Sporen van het Centraal Station
5 MEI 2022
11:00 — 17:00
Centraal Station

Amsterdam
Onderdeel van Huizen van Verzet
Website by HOAX Amsterdam