Stille Tocht
Archief
Stille Tocht – Loop mee naar de Nationale Herdenking op de Dam
4 MEI 2019
18:00 — 20:00
Stadhuis
Let op! Dit event is al verstreken.

De burgemeester van Amsterdam loopt jaarlijks met vele kinderen en gevolgd door honderden mensen in een Stille Tocht naar de Nationale Herdenking op de Dam.

Stille Tocht 4 mei 2019

Elk jaar lopen honderden Amsterdammers, samen met de burgemeester, in een Stille Tocht naar de Nationale Herdenking op de Dam. Ook lopen elk jaar scholieren van een Amsterdamse basisschool mee, zij leggen bloemen bij de Nationale Herdenking op de Dam. De Stille Tocht start op het Stadhuisplein en loopt door het hart van de oude jodenbuurt naar de Dam.

Het Amsterdams 4 en 5 mei comité roept iedereen op, individuen en organisaties, om met de Stille Tocht mee te lopen. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Openluchttentoonstelling Stadhuisplein

Bij het vertrekpunt van de Stille Tocht is een openluchttentoonstelling te zien: oorlogsverhalen die zich langs de route van de tocht plaatsvonden zullen hier worden uitgelicht in woord en beeld.

VERTREKPUNT: Stadhuisplein, Amstel 1
AANVANG: 18:00 uur

Programma Stadhuisplein

18.00 Muziek van zigeunerorkest Roma Mirando

Leerlingen van het Weekendstudentproject (SKC) herdenken de kinderen van het joodse jongensweeshuis Megadlé Jethomim.

18.10 Aanvang toespraken op het podium
  • Welkomstwoord Voorzitter Amsterdams 4 en 5 mei comité, Job Cohen
  • Toespraak burgemeester Femke Halsema
  • Toespraak Marthijn Licher (docent de Witte Olifant)
18.30 Start Stille Tocht richting de Nationale Herdenking op de Dam

De route

Via het Jonas Daniël Meijerplein, loopt de Stille Tocht over de Nieuwe Keizersgracht waar in de kade ruim 200 namen van joden staan geschreven die daar tijdens de oorlog woonden en zijn weggevoerd. Via de Magere Brug voert de tocht vervolgens door de Kerkstraat, Utrechtsestraat, het Rembrandtplein en het Rokin richting de Dam.

Magere Brug

Op 12 februari 1941 werd de ‘joodse wijk’ afgezet door het ophalen van de Magere Brug over de Amstel. De afzetting was naar aanleiding van een vechtpartij op 11 februari, waarbij NSB’er Hendrik Koot dodelijk gewond raakte. Het plan was om alle joden te isoleren in een afgesloten wijk, zodat bewoners alleen op bepaalde plekken de wijk en en uit konden. Tijdens de Stille Tocht zal de Magere Brug – net als toen – opgehaald worden om te herinneren aan deze gebeurtenis.

Afscheidsbrieven op het Rembrandtplein

Op 4 mei van 18.00 tot 20.00 is twee uur lang een speciaal voor 4 mei gemaakte video te zien op het grote scherm op het Rembrandtplein. Hier is een verzameling afscheidsbrieven van Amsterdammers te zien, samengesteld door auteur Bianca Stigter. Van o.a. verzetsmensen, mensen die moesten onderduiken en joodse Amsterdammers. Tijdens de Stille Tocht zal een leerling van basisschool de Witte Olifant één van de afscheidsbrieven voorlezen.

Nationale Herdenking op de Dam

Bij aankomst bij de Nationale Herdenking op de Dam is er een speciaal vak gereserveerd voor alle deelnemers van de Stille Tocht.
Meer weten over het ontstaan van de Stille Tocht? Lees hier het artikel.

Stille Tocht – Loop mee naar de Nationale Herdenking op de Dam
4 MEI 2019
18:00 — 20:00
Stadhuis
Amstel 1
Amsterdam
Onderdeel van Herdenkingen & Stille Tocht
Georganiseerd door
Amsterdams 4 en 5 mei comité
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam