Tentoonstelling
Archief
Tentoonstelling: ‘Wat zou jij doen’
4 MEI 2018
12:00 — 20:30
Museum Perron Oost
5 MEI 2018
12:00 — 20:30
Museum Perron Oost
Let op! Dit event is al verstreken.
Museum Perron Oost sluit dit jaar aan bij het landelijke thema verzet. We stellen ons de vraag: Wat zou jij doen?

Als je in een oorlog terecht komt kan je verschillende keuzes maken. Kies je voor verzet? Werk je mee met de vijand? Blijf je daar waar het oorlog is of vlucht je naar een veiliger plek? Het zijn keuzes die achteraf vaak gedefinieerd worden als goed, fout, dapper of laf. Veelal door mensen die nooit in die situatie zaten. Is de vraag wat zou jij doen? wel te beantwoorden en kan je oordelen over de keuze van een ander? Die vragen staan centraal in Museum Perron Oost tijdens de weken rondom 4 en 5 mei.

In het Perronhuisje presenteren we van medio april tot en met begin mei een verhaal van vroeger en een verhaal van nu.

Wim Sels is 18 jaar aan het begin van WO II en meldt zich in 1942 als leerling-machinist bij de NS om te ontkomen aan de Arbeitseinsatz. Hij komt op het goederenrangeerterrein van de Rietlanden terecht, waar hij tot de spoorwegstaking van september 1944 zal werken. Sels vervoert kleding, voedsel maar ook legermaterieel dat uiteindelijk in Duitsland terecht komt. En af en toe ziet hij personentreinen met Joden vertrekken vanaf de Rietlanden. Naar het noorden van Nederland, meer weet hij op dat moment niet. Soms zit hij op klaarlichte dag op de trein terwijl de geallieerde bommenwerpers over vliegen. Collega’s verloren tijdens hun werk het leven. Hoe was dat voor de jonge Wim? Had hij een andere keus? Heeft hij zich tijdens zijn werk verzet?

Mahmoud Noufal (27) was kapper in Aleppo en vluchtte met ouders en broers naar Libanon. Hij kwam een paar jaar geleden via Turkije, Lesbos en Oost-Europa in Amsterdam terecht. Andere leden van zijn familie wonen elders in Europa. Mahmoud ging weg van de oorlog, de vrijheid tegemoet, maar de overtocht naar Lesbos was een trip met gevaar voor eigen leven. Net als de meeste andere Syrische jongens was Mahmoud dienstplichtig militair. Door zijn vlucht weet hij te ontkomen aan een oproep van het Syrische leger.

Lody van der Kamp werd geboren in 1947. Zijn vader overleefde Auschwitz, zijn moeder zat ondergedoken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van de Kamp is rabbijn en zet zich de laatste jaren veel in voor de Joods-Islamitische dialoog. Hij heeft een connectie met het voormalige abattoir aan de Cruquisweg, omdat hij daar als Joods ritueel slachter werkzaam was.

De Vrijheidsmaaltijd

De Vrijheidsmaaltijd op 5 mei haakt aan bij de voorstelling in het Perronhuisje. Wat zou jij doen als je Mahmoud, Lody van de Kamp, of Wim Sels zou zijn geweest? Lees hier meer over de Vrijheidsmaaltijd van Museum Perron Oost.

Opening tentoonstelling Wat zou jij doen? 

20 april t/m 13 mei
Elke zaterdagmiddag open tussen 16.00 en 18.00 uur en verder 24/7 te zien en horen (via QR code) vanaf het perron.

Contact

anet@museumperronoost.nl of 06-53404786. 

Entree

Vrijwillige bijdrage

Tentoonstelling: ‘Wat zou jij doen’
4 MEI 2018
12:00 — 20:30
Museum Perron Oost
Cruquiusweg 11
Amsterdam
5 MEI 2018
12:00 — 20:30
Museum Perron Oost
Cruquiusweg 11
Amsterdam
Georganiseerd door
Museum Perron Oost
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam