Lezing & debat
Archief
Verzetsdaad of roofmoord?
4 MEI 2019
10:00 — 17:00
Beethovenstraat 146-3
Let op! Dit event is al verstreken.

Op 24 mei 1943 doodde Louis van Gasteren in zijn woning de Duits-joodse onderduiker Walter Oettinger. Hij deed dat door hem eerst met een zware kabel op het hoofd te slaan en hem vervolgens te verdrinken in een badkuip. De toedracht van deze moord is tot op heden onbekend: was het een verzetsdaad of een roofmoord?

Dit verhaal wordt verteld op zaterdag 4 mei om 10.00, 13.00 en 16.00 uur.

Deze vraag – was het een verzetsdaad of een roofmoord? – hield auteur Eric Slot en onderzoeker Peter Kroesen bezig toen zij recentelijk de omstandigheden rond de moord op Walter Oettinger onderzochten.

Na de oorlog had Van Gasteren er geen twijfel over laten bestaan: om zijn verzetscontacten en -activiteiten te beschermen, moest hij zijn lastige onderduiker het zwijgen opleggen. Toch werd hij na de oorlog opgepakt en veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf wegens doodslag. Met behulp van zijn familie kwam hij niet lang na de oorlog vervroegd vrij.

Van Gasteren werd na de oorlog gevierd cineast. Hij verzette zich tegen alle negatieve uitlatingen in de pers over zijn oorlogsverleden. Dit ondervond Eric Slot aan den lijve, toen een boek van zijn hand – Wandelingen door moorddadig Amsterdam (1998) – uit de handel gehaald moest worden vanwege een passage over de moord door Van Gasteren. Dit was voor de aanleiding tot een dieper onderzoek. Samen met Peter Kroesen van het Stadsarchief Amsterdam onderzocht Eric Slot de moord en maakte een nauwgezette reconstructie van de aanloop ernaartoe, de gebeurtenissen op de bewuste avond en de nasleep ervan. Dit resulteerde in het boek De dood van een onderduiker (2005).

Op de plaats delict aan de Beethovenstraat reconstrueert de huidige bewoner samen met Eric Slot en Peter Kroesen deze moord.

foto: Walter Oettinger Alle rechten voorbehouden
Thema's
Verzet
Verzetsdaad of roofmoord?
4 MEI 2019
10:00 — 17:00
Beethovenstraat 146-3
Beethovenstraat 146
Amsterdam
Onderdeel van Huizen van Verzet
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam