Familieportret van Amsterdam

Nieuws
Familie Amsterdam
2 mei 2019 - door de redactie

Ieder jaar organiseert het Amsterdams 4 en 5 mei comité de Vrijheidsmaaltijd: een gezamenlijke maaltijd rond een verhaal over verleden of toekomst, in verbinding met elkaar en met de stad. Het thema van de Vrijheidsmaaltijd 2019 is ‘Familie Amsterdam’. In dat kader wordt een familiefoto van de stad gemaakt. Hoe ziet Amsterdam eruit als groep van honderd mensen?

De dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek van de Gemeente Amsterdam heeft op verzoek de stad van 863.000 inwoners teruggebracht naar honderd personen, geselecteerd op leeftijd, geslacht en migratieachtergrond. De oudste persoon van de ‘Familie Amsterdam’ is een vrouw van boven de negentig, we hebben negen ooms, tantes, neven en nichtjes met een familieachtergrond in Marokko, en de grootste groep bestaat uit vrouwelijke dertigers.

Fotograaf van dit Amsterdamse familieportret is Michiel van Nieuwkerk, onder meer bekend van het project 180 Amsterdammers, Koppen, en de dwarsdoorsneden van Nederland ter gelegenheid van het huwelijk van Willem-Alexander en Maxima. 

Op 14 april gaan honderd Amsterdammers op de foto. De groep is samengesteld uit mensen die zich inzetten voor de stad en 4 en 5 mei in het bijzonder. Van wethouder Touria Meliani tot Ben Berndsen (4 mei comité De Baarsjes) en van Bo Tarenskeen (initiatiefnemer Theater Na de Dam) tot voorzitter van het Amsterdams 4 en 5 mei comité Job Cohen.

De foto wordt op zondagmiddag 14 april tussen 12 en 17 uur gemaakt in het Compagnietheater in Amsterdam. De foto wordt in verschillende delen geschoten, waarbij 25 Amsterdammers per keer op de foto gaan. Deze worden vervolgens samengevoegd tot een groot familieportret.

De foto wordt gebruikt in de communicatie rondom 5 mei 2019 en in de promotie van de ruim honderd Vrijheidsmaaltijden in Amsterdam. De foto wordt op 5 mei overhandigd aan Margriet Schavemaker, artistiek directeur Amsterdam Museum, in het bijzijn van burgemeester Halsema tijdens de Vrijheidsviering op plein ’40-’45.

Website by HOAX Amsterdam