Nieuws
50 Herdenkingen en Bevrijdingsfestival met Vrijheidsmaaltijden en Concert op de Amstel
Nadia Zerouali maakt de Vrijheidssoep, Eric Corton presenteert Concert op de Amstel en Duncan Laurence ontsteekt het Vrijheidsvuur!
23 maart 2022 - door de redactie

Zet die soeppan maar op het fornuis! Ook dit jaar is er weer een Vrijheidssoep. En dit keer komt het recept van chef-kok, kookboekenauteur en presentator Nadia Zerouali. In aanloop naar Bevrijdingsdag deelt Nadia het recept, waardoor iedereen op 5 mei kan meekoken. Ga jij de soep ook opdienen én met je tafelgenoten stilstaan bij vrijheid? Er is al veel animo voor de organisatie van een Vrijheidsmaaltijd. We verheugen ons erover dat de Vrijheidsmaaltijden, die ooit begonnen is in Amsterdam, momenteel uitgroeien tot de nieuwe 5 mei-traditie van ons land.

Gelukkig kunnen de herdenkingen op 4 mei en de vieringen op 5 mei weer doorgaan met publiek. Ook de Nationale Herdenking op de Dam is weer openbaar toegankelijk. Het is belangrijk dat we weer samen kunnen komen, zeker in deze tijd waarin we de gevolgen van oorlog dagelijks tot ons nemen. Onze vrijheid is onlosmakelijk verbonden met de vrijheid van een ander. De oorlog in Oekraïne toont hoe kwetsbaar vrijheid is en sterkt ons in onze opdracht om oorlogsslachtoffers te herdenken en het belang van vrijheid, democratie en rechtsstaat uit te dragen.

Op 4 mei houdt presentator en historicus Hans Goedkoop de 4 mei-voordracht in De Nieuwe Kerk. Burgemeester Halsema van Amsterdam houdt de toespraak tijdens de herdenkingsplechtigheid op de Dam. We hopen dat alle Amsterdammers op hun eigen manier invulling zullen geven aan 4 mei. Door het bezoeken van een van de talrijke herdenkingen, om 20.00 uur twee minuten stilte in acht te nemen, het leggen van bloemen bij een van de bijna vierduizend oorlogsmonumenten, of door het halfstok hangen van de Nederlandse vlag. En natuurlijk ook door het bezoeken van de vele activiteiten zoals Vrijheidsmaaltijden, Open Joodse Huizen / Huizen van Verzet, Theater Na de Dam, en de vele events met muziek, dans en beeldende kunst die op 4 en 5 mei plaatsvinden.

Noord-Brabant is dit jaar gastprovincie van de Nationale Viering van de Bevrijding. Ridder der militaire Willems-Orde luitenant-kolonel Gijs Tuinman houdt de 5 mei-lezing in de gemeente Oss. Ambassadeur van de Vrijheid Duncan Laurence haalt in de nacht van 4 op 5 mei het Vrijheidsvuur op in Wageningen om het op 5 mei samen met hoogwaardigheidsbekleders te ontsteken op het Bevrijdingsfestival in ‘s-Hertogenbosch. De ontsteking van het Vrijheidsvuur is het startsein voor de veertien Bevrijdingsfestivals die in het land plaatsvinden.

Op Bevrijdingsdag vindt traditiegetrouw het 5 mei-concert op de Amstel plaats, vlak voor Koninklijk Theater Carré. Eric Corton zorgt dit jaar voor de rode draad binnen het programma dat live wordt uitgezonden door de NOS op NPO 1. Het concert wordt verzorgd door philharmonie zuidnederland onder leiding van chef-dirigent Duncan Ward. Naast de bijdrage van Eric Corton zijn er optredens van onder anderen Fresku, Tania Kross, Anita Meyer, Merijn van Haren, Wasim Arslan en Ella van Poucke.

Website by HOAX Amsterdam