Nieuws
Het vernieuwde Verzetsmuseum is open!
Geen verzetshelden en nationale zelfverering, maar echte mensen en gelaagde verhalen over Nederland in de Tweede Wereldoorlog.
1 december 2022 - door Rachida Azough

Ga voor nieuwe perspectieven en accenten op de Tweede Wereldoorlog naar het vandaag heropende Verzetsmuseum. In een fonkelnieuwe en prachtig vormgegeven vaste tentoonstelling geeft het museum in 100 personen inzicht in de praktijk van de Tweede Wereldoorlog – dicht op de huid en voorbij het hokjesdenken in goed en fout.

Daardoor is nu ook plek in het museum voor de SS-insignes van Gerard Mooyman, die door de nazi’s met het ridderkruis werd onderscheiden, omdat hij ‘koelbloedig en koen’ op één dag dertien Sovjettanks vernietigde. En voor het verhaal van Jo Karelse, de politieman, die hielp bij de deportatie van Joden, maar ervoor koos bij het verzet te gaan toen agenten in 1943 een eed aan Hitler moesten afleggen. Opvallend is verder de aandacht voor de koloniale kant van de oorlog. Zo toont het museum het verzetswerk van studenten uit toenmalige koloniën die tevergeefs hoopten de publieke opinie te beïnvloeden door een gedeeld besef van onderdrukking.

Illustratie door Chuan Ming Nog
Illustratie door Chuan Ming Nog

Zo schildert het Verzetsmuseum een rijkgeschakeerd palet van burgerslachtoffers, dwangarbeiders, mensen in het verzet uit de voormalige koloniën en daders. Een foto van Hannie Schaft is nu in dezelfde vitrine te vinden als een van Emil Rühl, de Duitser die haar verhoorde en veroordeelde nadat ze in maart 1945 was opgepakt. Bij het vermommingsbrilletje van Hannie Schaft wordt ook het perspectief gegeven van de Duitse SD’er Rühl, die haar als spijkerharde terrorist zag. Elders in de inclusieve en interactieve tentoonstelling staat de Joodse Galinka Ehrenfest naast de Duitse SS-er Benno Samel, de man die haar verhoorde nadat ze hoogzwanger werd opgepakt. Samel is overtuigd nationaal-socialist, maar het wegvoeren van Joden staat hem tegen. Hij helpt haar en zorgt ervoor dat ze uitgeschreven wordt als Joods.

Je vindt in het nieuwe Verzetsmuseum geen rolmodellen, helden en nationale zelfverering, maar echte mensen en gelaagde verhalen over Nederland in de Tweede Wereldoorlog.

Website by HOAX Amsterdam