‘Ik kus deze brief’

Nieuws
Afscheidsbrieven van Amsterdammers 1940-1945
30 april 2018 - door de redactie

Op 4 mei 2018 zullen tussen 18:00 en 20:00 uur op het grote videoscherm op het Rembrandtplein afscheidsbrieven van Amsterdammers te zien zijn. Vijftien Amsterdammers die stierven tussen 10 mei 1940 en 5 mei 1945. Bijna allemaal vragen ze erom herdacht te worden. ‘Jullie moeten niet om me rouwen, maar me herdenken’, schrijft Februaristaker Willem Kraan. ‘Treur niet om mij, maar blijf van mij houden’, vraagt Gerrit van der Veen. 

Sommige wisten dat ze dood gingen, zoals verzetsstrijders in de uren voor ze gefusilleerd werden. Andere hoopten dat het afscheid niet voor altijd zou zijn, zoals Anne Frank die ging onderduiken en Etty Hillesum die een briefkaart uit de trein op weg naar Auschwitz gooide. Sommigen kozen zelf voor het einde, zoals de joodse familie Wolfsbergen, die op 14 mei 1940 besloot niet als uitgestotenen te willen leven. De afscheidsbrieven zijn afkomstig uit de collecties van het Joods Historisch museum, het Verzetsmuseum, het NIOD en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. 

Afscheidsbrieven van Amsterdammers 1940-1945

Bianca Stigter is historica, journalist (o.a. voor NRC) en werkt momenteel aan een nieuwe versie van haar boek over Amsterdam tijdens de oorlog, Atlas van bezet Amsterdam. Gids naar 1940-1945. Op 5 mei gidst ze per tram bezoekers door de stad en vertelt over bijzondere gebouwen en gebeurtenissen langs de route. Ze maakte ‘Ik kus deze brief’ samen met Nino van der Enden (research) en Tony Minnema van Theaterflix (video). Naast de Nederlandse is er ook een Engelse versie.

Website by HOAX Amsterdam