Nieuws
Een nieuw monument op de Dam
de onthulling
4 mei 2016 - door de redactie

Het is een bijzondere week dit jaar voor de nabestaanden van deze groep oorlogsslachtoffers. Met de herdenking op 4 mei en de vrijheidsviering op 5 mei eindigt het verhaal namelijk niet. Twee dagen na de capitulatie in 1945 vielen er nog tientallen laatste slachtoffers tijdens een schietpartij op de Dam, wiens identiteit lange tijd onbekend bleef. Nu, 71 jaar later, worden zij alsnog erkend met een gedenkteken: 31 naamstenen tussen de Nieuwendijk en Damrak. Zaterdag 7 mei onthult burgemeester Eberhard van der Laan het nieuwe monument, samen met nabestaanden van de slachtoffers.

Met behulp van familieleden, archiefonderzoek en getuigen is er een naam, een gezicht en een verhaal gegeven aan de geïdentificeerde personen. Voorheen ging men uit van 19 tot 22 doden, zoals vermeld in de krantenberichten van toen – het bleken er 31. Hun namen worden nu gevormd in het plaveisel van het plein, door 15.509 kleine steentjes.

Duizenden mensen bouwden op www.plaatseensteen.nl mee aan het interactieve ontwerp van designstudio Moniker, dat nu in graniet op de Dam is aangelegd. Voor de nabestaanden van deze groep ‘vergeten oorlogsslachtoffers’ betekent het veel dat er nu eindelijk een monument komt.

Hanna Piper vertelt: “Ik vind het geweldig. Zo mooi. En zo jammer dat mijn moeder dit niet meer heeft mee kunnen maken. Het had haar zo goed gedaan”.

De broer van haar moeder, slachtoffer Wim de Leeuw, is een van de jongsten van de 31. Op de Dam liep Wim voor zijn moeder uit toen zij zag hoe zijn rug rood kleurde, door kogels geraakt. Zijn naam zal met de anderen vanaf dit jaar vereeuwigd zijn op het historische plein.

Website by HOAX Amsterdam