Oud-politicus Andrée van Es (70) is door de gemeenteraad benoemd tot voorzitter van het Amsterdams 4 en 5 mei comité. “Nooit meer oorlog”, noemt Van Es als een van haar belangrijkste drijfveren. “De moord op Joodse inwoners heeft Amsterdam gevormd. Het heeft diepe wonden geslagen. We moeten met elkaar onder ogen blijven zien wat er is gebeurd. De verhalen doorvertellen en oor hebben voor de verhalen van anderen. Want de Tweede Wereldoorlog wordt geschiedenis, maar tot op de dag van vandaag leven mensen in oorlog.”
Van Es begon haar politieke loopbaan bij de PSP (voorloper van GroenLinks), voor wie ze vanaf 1981 tot 1990 Tweede Kamerlid was. Van 2010 tot 2014 was ze wethouder in Amsterdam en beheerde ze onder meer de portefeuilles Werk, Inkomen, Participatie en Diversiteit. Ook was ze locoburgemeester.
Andrée van Es is door de jaren heen actief geweest op vele fronten. Zij werkte bij de VPRO, was directeur van debatcentrum De Balie, en voorzitter van GGZ Nederland, de brancheorganisatie van de geestelijke gezondheidszorg. Afgelopen jaren was Van Es onder meer bestuurslid bij het Amsterdams 4 en 5 mei comité. Haar voorzitterschap gaat in op 6 mei.
Andrée van Es, wier Haags-Indische familieleden door de oorlog van elkaar gescheiden werden, zette zich ook in voor de komst van het Indisch Herinneringscentrum in Den Haag. In 2017 sprak ze voor het eerst over het oorlogsverleden van haar familie en over de verwerking ervan: “Voor ons, kinderen van na de oorlog, is het herdenken van de meest ingrijpende, hardvochtige jaren in het leven van onze ouders zo groot, dat we het klein moeten maken om het te bevatten, om er dicht bij te kunnen komen. Daarom is het zo belangrijk dat overlevenden hun persoonlijke verhalen delen met ons, met hun kleinkinderen, met scholieren.
Van Es ziet uit naar haar nieuwe taak: “4 en 5 mei zijn in Amsterdam met alle Vrijheidsmaaltijden, Open Joodse Huizen, Stolpersteine, en alle andere herdenkingen en activiteiten, een intense beleving voor de hele stad. Het is niet van de helden, niet van de autoriteiten. Het gaat over jouw buren, jouw collega’s, en de mensen die in jouw huis of buurt hebben gewoond. Ik vind het een eer Job Cohen op te mogen volgen en de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden op een manier die nieuwe generaties in staat stelt de gedachte ‘nooit meer oorlog’ verder te dragen.”
Foto: Kelly van Kampen