Nieuws
Roelof van der Kooi
Een portret van de producent van de Stille Tocht
4 mei 2020 - door de redactie

Roelof van der Kooi, Menno Schreuder en Boris Klatser liepen vandaag, op 4 mei, de Stille Tocht in Amsterdam. Roelof vertelt waarom.

“Vandaag is het 4 mei, ‘s morgen bloemen leggen bij de Oosterbegraafplaats namens het Comité Herdenking Februaristaking 1941 en dan de allerlaatste voorbereidingen voor de Stille Tocht naar de Dam. Normaal gezien dan.

De Stille Tocht is de Amsterdamse bijdrage aan de Nationale Dodenherdenking. Vandaag is het anders, we blijven zoveel mogelijk binnen. Dit jaar spreekt de Koning voor een Dam zonder Amsterdammers, die herdenken thuis. Geweldig hoe het het Amsterdams 4 en 5 mei comité zoveel Amsterdammers nu zoveel alternatieven biedt om bijvoorbeeld ‘on line’ te herdenken.

De stad is al stil op 4 mei maar we moeten ons wel laten “horen”. Wanneer ik de Stille Tocht loop denk ik vaak aan de hoe de stad er uit had gezien als er geen oorlog was geweest, welke winkels, gebruiken of reuring er zou zijn wanneer er geen 61.000 van onze Joodse Amsterdammers zijn afgevoerd en vermoord. Maar ook denk ik aan mijn voorgangers, die oudere vrijwilligers die helaas niet meer onder ons zijn. Vaak hadden zij zelf de oorlog meegemaakt, in een concentratiekamp gezeten, zelf deelgenomen hebben aan het (Joods) verzet, of zijn opgepakt omdat zij communist waren. Omdat we nooit moeten vergeten waar de mensheid toe in staat is moeten we blijven herdenken en kunnen we 4 mei niet los zien van 5 mei, wanneer we de vrijheid vieren en ons bewust zijn dat die niet vanzelfsprekend is. Om elkaar te beschermen is onze vrijheid vandaag iets ingeperkt, maar je kan nog zeggen wat je wilt en hoeft niet bang te zijn voor je Joods zijn, je overtuiging, om voor je politieke voorkeur opgepakt te worden, afgevoerd en vermoord. Ik loop vandaag (helemaal veilig) toch de Stille Tocht, en kijk ik om me heen en denk ik aan hen die niet meer onder ons zijn, aan hen aan wie wij onze vrijheid van nu nog steeds te danken hebben.”

– Roelof van der Kooi, producent Stille Tocht.

Roelof van der Kooi

Al 37 jaar helpt Roelof, in diverse rollen, mee aan de herdenkingen en vieringen in de stad. Samen met Menno Schreuder en Boris Klatser, ook vrijwilligers van het ‘eerste uur’ eren zij, door vandaag ook de tocht te lopen, op geheel veilige wijze, de slachtoffers en helden uit deze stad.

Website by HOAX Amsterdam