Nieuws
Jennifer Hopelezz (59) uit de korte film ‘Tot we allemaal vrij zijn’
Activist Richard Keldoulis vertelt over het belang van acceptatie van de LHBTQI+ community.
26 januari 2022 - door de redactie

Richard Keldoulis, in drag Jennifer Hopelezz (59), is een activist voor de LHBTQI+ community en horecaondernemer. Ook is hij regelmatig verkleed te vinden als de drag queen Jennifer Hopelezz. Hij vindt de acceptatie van LHBTQI+’s belangrijk, zeker met de Tweede Wereldoorlog in het achterhoofd.

Op vier mei sta ik bij het Homomonument in Amsterdam. Daar herdenk ik de LHBTQI+’s die vermoord zijn in de Tweede Wereldoorlog. De herdenking is voor mij een oproep om waakzaam te blijven voor homofobie en transfobie.

Als ik niet verkleed ben, dan heb ik bijna nooit last van homofobie, maar als ik in drag ben, dan heb ik vaak te maken met discriminatie. Als ik in drag ben, word ik heel vaak geweigerd door Uber. Ik kom het overal tegen: om de hoek bij mijn club, op het Leidseplein of op straat.  Dan gebeuren er vaak nare dingen. Dat kan zijn in taal, maar ook fysiek geweld.

Daar probeer ik iets aan te veranderen, bijvoorbeeld door aangifte te doen, maar vooral door in gesprek te gaan op verschillende plekken in Amsterdam. In andere delen van de wereld kan ik niet veel betekenen, hier wel. Ik probeer zichtbaar te worden, want het gezegde luidt: Onbekend maakt onbemind. Dus moeten we in gesprek gaan en gezien worden. Want er gebeurt iets als je mensen in de ogen kijkt.

Als je mensen niet kent, kun je alle wilde dromen en ideeën die je hebt op hen projecteren. Zodra je iemand kent, zie je dat het ook gewoon een mens is. Daarom bouw ik bruggen in mijn eigen stad.

Vier en vijf mei bieden daar gelegenheid voor. Het zorgt er niet alleen voor dat ik nadenk over de slachtoffers van de LHBTQI+ community in de Tweede Wereldoorlog, maar ook over mijn eigen toekomst en de toekomst van Amsterdam.

Tot we allemaal vrij zijn

Jennifer Hopelezz is te zien in de korte film ‘Tot we allemaal vrij zijn’. Hier kun je meer over de film lezen en hem zelf bekijken.

Website by HOAX Amsterdam