Nieuws
Sprekers 4 en 5 mei zijn bekend
Marcel Möring en Dieuwertje Blok geven de voordracht en toespraak op 4 mei tijdens de Nationale Herdenking op de Dam. Herman Van Rompuy zal de 5-mei lezing verzorgen.
20 januari 2023 - door Marieke van Hove

Op 4 mei 2023 zal tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam door schrijver Marcel Möring de voordracht gehouden worden. Aansluitend houdt televisie- en radiopresentator Dieuwertje Blok de toespraak tijdens de herdenkingsplechtigheid op de Dam. De 5 mei-lezing wordt dit jaar gegeven in Zwolle door de voormalig voorzitter van de Europese Raad en oud-premier van België Herman Van Rompuy.

Over de Sprekers

De 4 mei-voordracht in De Nieuwe Kerk in Amsterdam wordt dit jaar gegeven door schrijver Marcel Möring. In 1990 verscheen Mendels erfenis, de eerste roman van Möring. In dit boek worstelt de hoofdpersoon met het verleden van zijn Joodse familie. In 2022 verscheen Familiewandeling, een intiem autobiografisch relaas over Mörings jeugdjaren en een indringend portret van zijn getraumatiseerde Joodse moeder.

Televisie- en radiopresentator en actrice Dieuwertje Blok presenteerde diverse programma’s, is het gezicht van het Sinterklaasjournaal en presenteert wekelijks het programma Podium klassiek. Zij zal dit jaar de toespraak tijdens de herdenkingsplechtigheid op de Dam geven. Dieuwertje Blok geeft ieder jaar Vrijheidscolleges op verschillende basisscholen, waarin zij het belang van het maken van eigen keuzes en onafhankelijk denken beklemtoont.

 

Marcel Möring
Dieuwertje Blok (Foto: Lilian van Rooij)

5 mei-lezing

Herman Van Rompuy (1947) was veertig jaar lang actief in de Belgische en Europese politiek. In 2018 verscheen zijn boek Anti-memoires waarin Herman Van Rompuy kijkt naar wat voorbij is, naar het nu en naar wat komen gaat.

Van Rompuy houdt zijn lezing, die live wordt uitgezonden door de NOS, in het provinciehuis van Overijssel. Daaraan voorafgaand vindt er een inhoudelijk programma plaats in de Dominicanenkerk in Zwolle. Na de lezing wordt zoals gebruikelijk het Bevrijdingsvuur ontstoken op het Bevrijdingsfestival Overijssel als startsein voor alle veertien Bevrijdingsfestivals en andere activiteiten in het land.

Herman van Rompay (Foto: Geisje van der Linden)s

Jaarthema

Het thema ‘Leven met Oorlog’ vormt in 2023 een jaar lang de rode draad door alle herdenkingen, vieringen en andere activiteiten van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Met dit jaarthema vraagt het comité aandacht voor de impact van oorlog op individuen, families en de samenleving.

4 en 5 mei-lezingenboekje

De 4 mei-voordracht van Marcel Möring en de 5 mei-lezing van Herman Van Rompuy worden gebundeld uitgegeven in een speciale uitgave van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de CPNB en is vanaf 4 mei verkrijgbaar in de boekhandel.

De Nationale Herdenking en de 5 mei-lezing worden live uitgezonden door de NOS op NPO 1.

Uitgelichte foto: ANP

Website by HOAX Amsterdam