Artikel
De oorlog in kleur
Colorist Jakob Lagerweij kleurde zwart-witfoto’s uit de Tweede Wereldoorlog in. De ingekleurde foto's brengen de oorlog dichterbij. 
18 januari 2023 - door Privé: Marieke van Hove

Voor een vierdelige boekenserie kleurde colorist Jakob Lagerweij zwart-witfoto’s uit de Tweede Wereldoorlog in. Het eerste deel is recent gepubliceerd, de ingekleurde foto’s brengen de oorlog dichterbij. 

De zwart-witfoto’s in de vele beeldbanken tonen de grauwheid van de oorlog, de ingekleurde foto’s van Lagerweij zorgen ervoor dat de oorlog dichterbij komt. De kleurenfoto zal de blik van de kijker vermoedelijk langer vasthouden.

Bij het Paleis op de Dam zijn de eerste Duitse pantserwagens en motoren met zijspan gearriveerd. 15 mei 1940. Beeld van NIMH (Nederlands Instituut voor Militaire Historie) 
Beeld Jakob Lagerweij, Jaap Visser, Matty Verkamman en Ad van Liempt
Door een zwart-witfoto in te kleuren geef je het beeld een nieuwe dimensie. Kleur brengt beleving en detail. Je kunt je daardoor veel beter verplaatsen in vroeger tijden.
— Jakob Lagerweij
Beeld Jakob Lagerweij, Jaap Visser, Matty Verkamman en Ad van Liempt

In het Amsterdamse Lloyd Hotel aan de Oostelijke Handelskade werden vanaf 1938 Joden uit Duitsland op gevangen. De meesten van hen zijn uiteindelijk naar Westerbork gedeporteerd. De foto’s van het Lloyd Hotel door amateurfotograaf en Duits-Joodse vluchteling Jules Loszynski (1909-1944) werden in 2016 teruggevonden. Hij vluchtte zelf in 1937 naar Nederland. Op de foto’s kun je zien hoe de vluchtelingen de opvang in het Lloyd Hotel draaiende hielden. Ook Loszynski ging naar Westerbork en overleed in Bergen-Belsen.

WO2 in kleur, deel 1, Kick Uitgevers, €29,95. Deel 2, 3 en 4 verschijnen later dit jaar.

Vluchtelingen in het Amsterdamse Lloyd Hotel. De bewoners houden de opvang zelf draaiend door het uitvoeren van werkzaamheden in de slagerij, de keuken en de schoen- en kleermakerij. Beeld Jules Loszynski
Privé: Marieke van Hove Coördinator herdenkingen
Marieke van Hove is freelancer bij meerdere festivals en culturele instellingen. Daar buigt ze zich over verschillende productionele taken. Binnen het comité coördineert zij de lokale herdenkingen op 4 mei.

Website by HOAX Amsterdam