Artikel
Portretten van Amsterdam in verbinding
Nina van Hartskamp maakte micro-organische landschappen van de stadsdelen.
3 mei 2022 - door de redactie

Kunstenaar Nina van Hartskamp (1990) onderzoekt met haar werk verbindingen tussen mensen en hun omgeving. Voor haar project De lucht die we delen verzamelde ze in aanloop naar Bevrijdingsdag de adem van voorbijgangers en microben uit de lucht en zette ze op kweek.

Ze verzamelde het microscopische leven in de lucht op zeven locaties in Amsterdam die een grote rol spelen in het programma van het Amsterdamse Bevrijdingsfestival: NDSM, Javaplein, Museumplein, Haarlemmerplein, Plein ’40-’45, het Homomonument en Anton de Komplein.

Gedurende twee uur vroeg ze voorbijgangers om in een petrischaaltje te blazen en stelde ze hen twee vragen: wat zet jij met jouw adem in beweging, hier op dit plein? En: wat zou jij in beweging willen zetten in de wereld die we samen zijn?. Na zeven dagen op kweek te staan werden de onzichtbare werelden uit de adem van de Amsterdammers zichtbaar.

De uitkomsten vertaalde ze naar zeven grote installaties die op 5 mei te zien zullen zijn op dezelfde locaties als waar ze de lucht verzamelde, de bijbehorende audiocollages beluister je via de links hieronder. 


Website Nina van Hartskamp

Website by HOAX Amsterdam