Podcast
Podcast serie Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet
Radiomaker Maarten Westerveen maakte de podcastreeks Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet met ooggetuigen van de Duitse bezetting.
3 mei 2017 - door de redactie

Op het hoogtepunt waren er honderdduizenden Nederlanders voor de Duitse bezetter ondergedoken. Een wijd netwerk van adressen en contactpersonen spande zich in om deze mensen veilig te houden.

De arrestatie van het echtpaar Haak, oorzaken en gevolgen

De Doopsgezinde familie Haak zette zich in om Joodse kinderen uit de de creche tegenover de Hollandsche Schouwburg te smokkelen en hen onder te brengen in de provincie. Met name Floors temperamentvolle zus Tineke is een onvermoeibare spil in het verzet. Maar als hun broertje Bob in een Duitse hinderlaag loopt slaat het noodlot toe.. De toen 10-jarige Floor zag het drama voor zijn ogen ontvouwen.

Een bolwerk van Illegaliteit, Over Sinterklaasavond, onderduiken en illegale radioverbindingen

Hans Aussen is een 16-jarige puber als zijn moeder hem verzoekt om onder te duiken. Zijn tocht van adres naar adres doet hem uiteindelijk belanden in het huis van de familie Viruly.
Engelandvaarder Adriaan Viruly had zijn vrouw Dick en zijn kinderen in Amsterdam gelaten. Aan de Micheangelostraat bestierde Dicky een waar verzetsbolwerk waar joodse onderduikers en verzetsstrijders een veilig onderkomen vonden. Voor Hans was het vooral de plaats waar hij zijn hart verloor aan de dochter des huizes, Aviola.

De familie Horowitz “Een keurig joodse familie” voor Mischa Hillesum

Als de familie van Myriam Mater van moeders kant, de familie Horiwitz, via Litouwen en Antwerpen begin 20e eeuw in Oud-Zuid neerstrijkt lijken ze hun plek te hebben gevonden. Myriams moeder Paula trouwt met Jan van Hulst en het gezin neemt met drie dochters Alexandra, Hannah en Myriam intrek in de Harmoniehof. Maar hoewel Paula en haar dochters van deportatie worden vrijgesteld moeten de kinderen toch vluchten als hun niet-Joodse vader verraden wordt vanwege zijn rol in het verzet.

Website by HOAX Amsterdam