Nieuws
Terugblik 4 en 5 mei 2021
We kijken terug op een bijzondere editie van 4 en 5 mei.
6 mei 2021 - door de redactie

4 mei

Dit jaar was het een rustige maar stormachtige Dodenherdenking. We konden niet samenkomen zoals we dat zo graag zouden doen, maar er vonden toch meer dan dertig kleinschalige herdenkingen in de stad plaats. Met een indrukwekkende wandelkaart kon men wandelend herdenken en podcasts luisteren. Veel mensen keken en luisterden natuurlijk thuis, via televisie of via één van de vele livestreams, zoals die van Open Joodse Huizen. Ook in de avond van 4 mei was er veel digitaal te beleven, zoals het gesprek over inclusief herdenken in Pakhuis de Zwijger of de voorstellingen van Theater Na de Dam.

Foto: Sjoerd Derine
Foto: Sjoerd Derine

5 mei

Op 5 mei hebben we dankzij velen van jullie een succes gemaakt van de Vrijheidsmaaltijd in coronatijd; de Vrijheidsmaaltijdsoep gaf aanleiding om toch in gesprek en verbinding met elkaar te zijn, bijvoorbeeld via de show in Pakhuis de Zwijger. Prachtig ook hoe steeds meer dorpen en steden in Nederland zich bij de Vrijheidsmaaltijden aansluiten. Volgend jaar hopelijk weer samen aan lange tafels, in straten, parken en op pleinen.

 

Foto: Sjoerd Derine
Foto: Sjoerd Derine

We hopen dat we volgend jaar weer gezamenlijk en in nabijheid kunnen herdenken en vieren, en sluiten deze boodschap graag af met de Ode aan Bevrijdingsdag van Marjolijn van Heemstra, die zij schreef bij het maken van de speciale uitzending De Nieuwe Mens:

Bevrijding is geen eindpunt maar hardnekkig zoeken
naar groen tussen puin, naar wortels in gebarsten grond.
Half hoopvol, half duister: lente op compost van oude pijn.

Een onvermoeibaar liefdeslied dat splinters samen zingt,
het temmen van een monster dat ons stilletjes verslindt.
Bevrijding is het repareren tegen beter weten in.

Snappen dat je nooit de zon zult bereiken
maar toch elke dag weer groeien naar het licht.