Het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht van kunstenaar Daan Roosegaarde is van 22 januari tot en met 2 februari te zien in de Hollandsche Schouwburg. Het monument, dat bestaat uit 104.000 fluorescerende stenen, wordt donderdagavond onthuld in Rotterdam.
Na de opening in Rotterdam reist het kunstwerk door naar 171 andere gemeenten in Nederland, waaronder Amsterdam. Iedere lichtgevende steen staat voor één van de uit Nederland afkomstig Holocaust slachtoffers. Om de paar seconden lichten de stenen op en doven ze weer uit, als een ademhaling.
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei benaderde Roosegaarde om een monument te ontwerpen. Op 27 januari is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd.
Massaliteit benadrukken
Niet het hele kunstwerk komt naar Amsterdam. De ruim honderdduizend stenen worden evenredig verdeeld over de deelnemende gemeenten. In de Hollandsche Schouwburg zullen er ruim 600 te zien zijn, net als bij de andere deelnemende locaties.
Het kunstenaarscollectief van Roosegaarde heeft ook overwogen de hoeveelheid lichten per gemeente naar het aantal slachtoffers te verdelen. Daar werd later van afgezien: het monument moet de massaliteit van de Holocaust benadrukken. Bij een verdeling per slachtoffer zou Amsterdam veruit het grootste deel van het monument ontvangen, terwijl andere gemeenten slechts enkele stenen zouden krijgen.
Ook buurgemeenten van Amsterdam doen mee aan de tentoonstelling. In Amstelveen is het monument van 26 januari tot en met 2 februari te zien in de Stadstuinen. In Diemen staan de stenen van 24 januari tot en met 31 januari achter het gemeentehuis. Zaanstad plaatst het monument op het Stadhuisplein. Daar zijn de stenen van 26 januari tot en met 28 januari te zien.