Nieuws
Verborgen verhalen uit de Oost te over
In de 11de Indië Lezing tekenen de perspectieven in de complexe samenhang van bevolkingsgroepen zich prachtig af in voordrachten, beelden, geluidsfragmenten en persoonlijke vertellingen.
19 maart 2022 - door Rachida Azough

11de Indië Lezing – Dekolonisatieoorlog in de actualiteit 

Bekijk de livestream

Leestips

Lees hier het boek Sporen vol betekenis

Lees hier de brieven van de familie Tan-Peters

Vind hier alle publicaties ‘Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950’

Verborgen verhalen uit de Oost te over. Ook op de 11de editie van de Indië Lezing waarin, onder leiding van Wim Manuhutu, nader werd ingegaan op het veelbesproken onderzoek ‘Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945 – 1950. De hoofdrol in de goed bezochte lezing in OBA Oosterdok was voor het onderzoek uitgevoerd door het Nederlands Instituut voor oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD), het Koninklijk Instituut voor Taal, Land en Volkenkunde (KITLV) en het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH).

Tijdens twee lezingen van Eveline Buchheim (NIOD) en Onno Sinke (ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld) werd het onderzoek in een bredere context geplaatst en ingezoomd op de Bersiap. De verschillende perspectieven in de complexe samenhang van bevolkingsgroepen tekenen zich prachtig af in de lezingen, getoonde beelden, geluidsfragmenten en persoonlijke vertellingen.  Une mer à boire – live in de OBA. Dankzij de organisatie van het 4en5mei Comité Amsterdam Zuidoost, het Indisch Herinneringscentrum en de OBA.

Hoogtepunt van de middag was het verhaal van Lisa Tan, geboren in Bandung Java in 1935. Ze beleefde er ‘een paradijselijke jeugd voor de oorlog en daarna de hel’. De familie kwam daarna naar Nederland. Naast een prachtig videoportret was er daarna ook een mooi interview in de zaal. Lisa Tan vertelt daar hoe ze het lezen van de brieven van haar ouders jaren en jarenlang uitstelde tot haar kleindochter haar op een dag bevraagt over de oorlog. De zevenjarige vraagt haar oma of ze daar niet van moet huilen. Als oma daarop het gesprek over de oorlog met een glimlach onderdrukt, maakt haar kleindochter luid en duidelijk kenbaar dat zij wel onbedaarlijk zou huilen.

Lisa Tan begreep toen: die verhalen moeten worden doorverteld. Eindelijk las ze de brieven die ze liever niet had willen lezen, ‘want ik wist natuurlijk wat er gebeurd was’. Naast de kleindochter speelden in het proces daarna ook de aanmoedigingen van Eveline Buchheim een rol, want die stimuleert haar de brieven openbaar te maken. Het was door enige tegenstand geen gemakkelijke weg vertelt Tan, maar het resultaat is een bijzondere website met alle liefdevolle en goed geschreven brieven die haar vader Tan Sin Hok en moeder Eida Tan-Schepers elkaar schreven. Een aanrader.

Bekijk de livestream

Leestips

Lees hier het boek Sporen vol betekenis

Lees hier de brieven van de familie Tan-Peters

Vind hier alle publicaties ‘Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950’

Website by HOAX Amsterdam