Wandelkaart | 4 mei
Met een speciale wandelkaart kun je op 4 mei een eigen route samenstellen en herdenken in de buurt, met een van de 26 podcasts, dwars door de stad, van monument naar monument en van verhaal naar verhaal.
Ontwerp: Corine Datema | Gert Jan Kocken

Download de wandelkaart om zelf te wandelen langs de monumenten

101 kaarten op 1 kaart

De basis van de Wandelkaart bestaat uit het kunstwerk van Gert Jan Kocken ‘Depictions of Amsterdam 1940 – 1945’. Het werk bestaat uit 101 kaarten, plannen en luchtfoto’s die gedurende de oorlog door uiteenlopende partijen om verschillende redenen, op verschillende momenten zijn gemaakt en gebruikt. Denk aan militaire targets, verdedigingswerken, deelnemers aan voedselprogramma’s, verzetskaarten, en kaarten met daarop de verspreiding van de joodse gemeenschap over de stad.

De kaarten komen uit verschillende archieven wereldwijd, zijn gescand of gefotografeerd en in Photoshop geschaald, accenten losgehaald, en eindeloos gestapeld, om zodoende hiërarchie aan te brengen. Aan deze 101 oude kaarten is informatie uit 2021 toegevoegd, daarop kun je de ruim 200 oorlogsmonumenten en 26 podcasts vinden.

Ontwerp: Corine Datema | Gert Jan Kocken
Ontwerp: Corine Datema | Gert Jan Kocken

200 monumenten

Deze kaart telt 200 oorlogsmonumenten die geregistreerd staan in de database van oorlogsmonumenten. Dat is een dynamisch aantal; zo zullen er monumenten verdwijnen, opgaan in andere en zullen er nieuwe monumenten komen. Zo is nummer 201 al in opbouw: het Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat.

Mist u een gedenksteen, een plaquette of een monument? Laat het ons weten via info@4en5meiamsterdam.nl en help ons deze monumentale lijst aan te vullen.

Ontwerp: Corine Datema | Gert Jan Kocken

26 verhalende podcasts

Amsterdam heeft niet alleen stenen herinneringen aan oorlog. Vele gebeurtenissen worden van generatie op generatie doorgegeven. In Bezet, audiomonumenten van de stad Amsterdam komt een aantal ooggetuigen, nazaten en huidige bewoners van de stad aan het woord. Ze vertellen over bezetting, onderdrukking, deportatie, verzet en collaboratie.

We hebben 26 verhalende podcasts op hun historische plekken op de Wandelkaart gezet zodat u luisterend door straten en pleinen die een rol spelen in het verhaal kunt lopen.
Speel de podcasts af op uw telefoon (bij Spotify, Apple, via deze link of bij een van de andere podcast platforms). Weet je niet precies wat een podcast is? Kijk dan eens naar dit zeer verhelderende filmpje.

Samen herdenken

Het Amsterdams 4 en 5 mei comité, het Joods Cultureel Kwartier, Het Parool en ruim 46 herdenkingscomités in de stad roepen om op 4 mei wandelend te herdenken. Op 4 mei herdenken we de gevolgen van radicale uitsluiting. Amsterdam herdenkt hoe ruim 61.000 Amsterdamse joden en een onbekend aantal verzetsmensen en Roma en Sinti werden vermoord, hoe homoseksuelen, gehandicapten en anderen uit onze stad werden gemarginaliseerd, hoe ons land werd bezet, hoe werd gestreden, ook in de Koninkrijksdelen in de Caraïbische zee, Nederlands-Indië en Suriname en de oorlog overal ter wereld dood en ellende bracht. Opnieuw zeggen we: ‘Dat Nooit Weer’! De herinnering aan de Tweede Wereldoorlog verbindt jong en oud, gelovigen en ongelovigen, nieuwe en oude Nederlanders, arm en rijk, van stad tot dorp. Het in verbinding staan – door gesprek, door ontmoeting, gesteund door wet en recht – is de enige garantie op ‘Dat Nooit Weer’. Door die verbinding worden we bondgenoten in elkaars vrijheid.

Op 1 mei verschijnt de Wandelkaart als speciale bijlage in Het Parool. De kaart zal dan ook via deze pagina online te bekijken zijn.

Ontwerp

Corine Datema & Gert Jan Kocken

Bronvermelding

De oorlogsmonumentendatabase van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Alle plekken op deze kaart zijn zo goed mogelijk gemarkeerd, voor de meest precieze locaties wordt aangeraden om deze online te raadplegen via bijvoorbeeld Google Maps.

Website by HOAX Amsterdam