Nieuws
Wat doen Amsterdamse jongeren op 4 en 5 mei?
We vroegen het aan Imane, Lucila, Maaike en Mitchel
15 april 2021 - door de redactie

Imane Valk, 13 jaar

Foto: Sjoerd Derine

‘Voor In mijn Buurt ben ik Erfgoeddrager en op 4 en 5 mei vertel ik het verhaal van mijn grootmoeder. Dat maakt me bewuster van mijn eigen geschiedenis en zet misschien andere mensen aan tot denken. Want dit persoonlijke verhaal maakt natuurlijk deel uit van de geschiedenis van Nederland. Door ons te verdiepen in wat oorlog en onvrijheid betekent, kunnen we leren voor de toekomst.’

Over In Mijn Buurt

Leren door ontmoeting, daarvoor staat Stichting In Mijn Buurt. Jongeren gaan onder professionele begeleiding in gesprek met ouderen uit hun buurt, die vertellen over hun persoonlijke geschiedenis. Zo ontstaan er gesprekken over de Tweede Wereldoorlog, het koloniale verleden en migratie. Na het gesprek en een officiële belofte zijn de kinderen de nieuwe vertellers, de zogenoemde Erfgoeddragers, van die verhalen. Lees hier meer over In mijn Buurt en Erfgoeddragers.

Lucila Brak, 17 jaar

Foto: Sjoerd Derine

‘Op 4 en 5 mei speel ik in verschillende jongerenvoorstellingen van Theater na de Dam, dat doe ik al een aantal jaar. De stukken die we spelen zijn gelinkt aan de Tweede Wereldoorlog en aan het nu. Het is een eer om die verhalen over te mogen brengen, zo zorgen we er samen voor dat die niet vergeten worden. Want door naar elkaars verhalen te luisteren snap je beter wat er in de wereld gaande is. Kijk naar een van onze voorstellingen en laat je inspireren!’

Over Theater na de Dam

Theater na de Dam maakt voorstellingen op de avond van de Nationale Herdenking die gelinkt zijn aan de Tweede Wereldoorlog en aan het nu. Jongerenvoorstellingen vormen daar een belangrijk deel uit. Jongeren verdiepen zich samen met theatermakers in de geschiedenis van hun wijk ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en interviewen ouderen uit de buurt over hun herinneringen. Die gesprekken gebruiken zij als basis voor hun voorstelling. Lees hier meer over Theater na de Dam en de jongerenvoorstellingen.

Maaike Damming, 24 jaar

Foto: Sjoerd Derine

‘Sinds een aantal jaar organiseer ik een herdenking op de Van Woustraat. Ieder jaar weer krijg ik nieuwe verhalen te horen over de oorlogsjaren, soms nog van ooggetuigen of van nabestaanden. Ik en mijn comité doen er alles aan om die verhalen in leven te houden. Omdat we een groep zijn van voornamelijk jongeren kunnen wij ook letterlijk het stokje overdragen en deze herdenking voortzetten. Want door een herdenking te organiseren en bij te wonen kunnen we de verhalen van de geschiedenis blijven doorvertellen.’

Over het 4 en 5 mei jongerencomité de Pijp

Ieder jaar organiseert het comité een herdenking op de Van Woustraat in Amsterdam Zuid. Daar waar vroeger ijssalon Koco zat. Wat het bijzonder maakt is dat het comité voornamelijk uit jongeren bestaat uit de Pijp. Lees hier meer over het 4 en 5 mei jongerencomité de Pijp.

Mitchel Bovenlander, 29 jaar

Foto: Sjoerd Derine

“Al sinds 2015 organiseer ik een festival op Bevrijdingsdag, genaamd Het Amsterdams Verbond (HAV). Wij verenigen verschillende partijen uit het Amsterdamse nachtleven om samen de vrijheid te vieren. Partijen die het hele jaar door eigenlijk concurrenten van elkaar zijn, zoals bijvoorbeeld The Social Club en Club Nyx, hosten bij ons samen een podium. Als organisator van HAV ervaar ik pas echt in wat voor fijne, mooie en diverse stad ik woon. Dat gevoel, het kunnen leven in vrijheid, is een waardevol goed en dat kunnen meegeven aan onze bezoekers is waarom ik dit doe en wil blijven doen.”

Over het Amsterdams Verbond

Het Amsterdams Verbond is opgericht als muziekfestival op Bevrijdingsdag in 2015. Het festival straalt een gevoel van saamhorigheid uit. Dit, in combinatie met het thema ‘Amsterdam’, maakt het een uniek festival voor Amsterdammers. Kenmerkend is het 20:00 uur moment, waar in tegenstelling tot 4 mei, geen 2 minuten stil wordt gestaan, maar juist 2 minuten zo veel mogelijk lawaai wordt gemaakt, om te vieren dat we vrij zijn. Lees hier meer over Het Amsterdams Verbond.

Website by HOAX Amsterdam