Herdenken
Archief
4 mei Herdenking station Amsterdam Centraal
4 MEI 2024
19:50 — 20:05
Station Amsterdam Centraal
Let op! Dit event is al verstreken.
Op de perrongevel ter hoogte van spoor 2b staan hun namen.

Elk jaar op 4 mei herdenkt de NS de slachtoffers onder het personeel die vielen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op standplaatsen waar tussen 1940 en 1945 doden te betreuren vielen, werden vlak na de oorlog bronzen plaquettes aangebracht. Hierop zijn de namen van de overledenen in alfabetische volgorde terug te lezen.

Ook op Amsterdam Centraal is zo’n plaquette aangebracht, op de perrongevel ter hoogte van spoor 2b. Hier wordt op 4 mei om 20.00 uur stilgestaan bij het lot van 49 werknemers van de Nederlandse Spoorwegen uit Amsterdam en omgeving. Zij stierven als gevolg van verschillende vormen van terreur en oorlogshandelingen. De jaarlijkse kranslegging bij de plaquette met hun namen is een eerbetoon aan hen en hun nabestaanden.

Van deze groep van 49 werknemers verloren 3 vrouwen en 28 mannen het leven vanwege hun Joodse afkomst. Zij vervulden uiteenlopende functies bij de Nederlandse Spoorwegen. In concentratie- en vernietigingskampen in het oosten, zoals Auschwitz-Birkenau en Sobibor, zijn zij om het leven gekomen.

4 mei Herdenking station Amsterdam Centraal
4 MEI 2024
19:50 — 20:05
Station Amsterdam Centraal
Stationsplein
Amsterdam
Onderdeel van Herdenkingen & Stille Tocht
Georganiseerd door
NS
Website by HOAX Amsterdam